BBC vesti na srpskom

Film i Hari Poter: Gde su i šta rade glumci 20 godina kasnije

Dok se zvezde pripremaju za ponovno okupljanje 20 godina posle prvog filma, bacimo pogleda na to šta su u međuvremenu radili.

BBC News 22.11.2021  |  Aleks Tejlor - BBC novinar iz
Ema Votson, Danijel Redklif i Rupert Gring
Getty Images
Ema Votson, Danijel Redklif i Rupert Gring bili su glavne zvezde celokupne filmske franšize

Originalna glumačka ekipa serijala o Hariju Poteru ponovo će se okupiti na malim ekranima kako bi proslavili dvadesetu godišnjicu prvog filma - Hari Poter i kamen mudrosti (Harry Potter And The Philosopher's Stone).

HBO Max specijal, pod nazivom Povratak u Hogvorts, izlazi 1. januara, saopštili su sa ovog servisa.

Zvezde franšize - Danijel Redklif, Rupert Grint i Ema Votson, kao i njihove kolege glumci, pridružiće se reditelju prvog filma Krisu Kolumbusu na okupljanju kako bi detaljno razgovarali o osam filmova.

Životi čuvenog trija su još u detinjstvu promenjeni zahvaljujući njihovim čarobnjačkim ulogama Harija Potera (Redklif), Rona Vizlija (Grin) i Hermione Grejndžer (Votson), u adaptaciji na filmskom platnu veoma uspešne serije dečijih knjiga fantastike Dž.K. Rouling.

Autorka se neće pojaviti na ovom specijalnom događaju.

Najava je stigla tačno na 20 godina od objavljivanja prvog filma - 16. novembra 2001. godine.

Poslednji deo - Hari Poter i relikvije Smrti 2 - stigao je u bioskope 2011. godine.

I dok čekate pismo da su vas primili u školu za čarobnjake Hogvorts dve decenije kasnije, evo šta su glavni likovi, i neki drugi iz glumačke ekipe, radili otkako su se zablistali na sceni kao mlade zvezde.


1. Danijel Redklif - Hari Poter

Daniel Radcliffe
Getty Images

Kada se prvi put pojavio na filmskom platnu sa 12 godina kao dečak sa naočarima iz franšize o Hariju Poteru, Redklif je imao neverovatno mnogo sličnosti sa glavnim likom iz knjige Dž.K. Rouling.

Zahvaljujući toj ulozi ubrzo je postao sinonim za „dečaka koji ga živi" i, kao centralna figura u franšizi oko koje se vrteo novac, postao je i jedan od najbolje plaćenih glumaca mlađih od 30 godina.

Redklif je takođe ismevao sopstveni položaj igrajući sebe kao neugodnu tinejdžersku superzvezdu koju drmaju hormoni u epizodi britanskog sitkoma Statisti iz 2006. godine britanskog sitkoma Statisti koji je režirao Riki Džervejs.

Kasnije je imao i smele uloge na pozornici i ekranu.

Jedna od njih je i glavna uloga Alana Stranga u predstavi Ekvus britanskog dramaturga Pitera Šafera iz 2007. godine u West End produkciji, koja je od njega zahtevala da se skine go i simulira seks sa konjem.

„To je neverovatna uloga za mladog glumca. Preuzima veliki rizik", izjavio je njegov kolega, britanski glumac Ričard E. Grant o Redklifu koji je tada ima 17 godina.

Posle poslednjeg filma o Hariju Poteru 2011. godine, Redklif je glumio u filmovima Žena u crnom i Ubij svoje najdraže.

Zatim se pridružio ansamblu filma Moderni okean Šejna Karuta - zajedno sa En Hatavej i Kijanu Rivsom - 2015. godine, ali ipak nije snimljen.

Glumac, koji sada ima 32 godine, od Harija Potera uglavnom se klonio blokbastera i umesto toga preuzimao uloge u manjim filmskim projektima kao što su triler Viktor Frankenštajn i Bekstvo iz Pretorije.

Prošle godine se pojavio u Netfliksovom interaktivnom specijalu za sitkom Nesalomiva Kimi Šmit.

2. Ema Votson - Hermiona Grejndžer

Emma Watson
Getty Images

Kao najmlađa u glavnom triju, Ema Votson je imala samo 11 godina kada je prvi put viđena na ekranu kao Hermiona Grejndžer.

Njena karijera mimo serijala o Poteru bila je raznolika - glumila je u hvaljenom filmu Čarlijev svet, filmskoj adaptaciji Male žene iz 2019. i Bel u filmskom rimejku Lepotice i zveri iz 2017.

Međutim, Votson je takođe dospevala na naslovne strane mimo glume.

Opisujući sebe kao „pravu štreberku", upisala je studije engleske književnosti na Univerzitetu Braun, pri Ligi bršljana (Ivy League) u SAD, 2009. godine.

Votskon je za magazin Interview rekla da je to učinila delom kako bi nadoknadila školski život koji je propustila kao dete.

„Prvog dana sam ušla u menzu i svi su potpuno zaćutali i okrenuli se da me pogledaju…

„Morala sam sebi da kažem sebi: 'U redu je, možeš ovo da uradiš'", govoreći o studentskom životu kao svetska zvezda, rekla je za TSandej tajms

Pošto je odvojila godinu dana da završi snimanje Relikvije smrti, diplomirala je 2014. godine.

Magazin Tajm je uvrstio u 100 najuticajnijih ljudi za 2015. godinu, pošto je, kao strastvena aktivistkinja, bila i ambasadorka dobre volje Ujedinjenih nacija.

Branila je to što nije u vezi sa 30 godina, nastupajući protiv „navale podsvesnih poruka" koje je društvo šalje ženama u intervjuu za britanski Vog 2019.

Prošle godine je demantovala navode da planira da se povuče iz glume.

3. Rupert Gring - Ron Vizli

Rupert Grint
Getty Images

Grintova uloga simpatičnog nestaška Rona dopala se mnogima, ali se zvezda u velikoj meri distancirala od filmova i glume posle završetka serijala o Poteru.

Pojavljivanje u muzičkom spotu Eda Širana za pesmu Lego House 2011. označilo je ponovni ulazak u javni život, posle čega su usledile filmske uloge u Među neprijateljima i Moonwalkers iz 2015. godine.

Grint je takođe zaigrao u pozorištu, dobivši glavnu ulogu u brodvejskoj produkciji 2014. It's Only A Play, pored Metjua Broderika i Nejtana Lejna.

https://www.youtube.com/watch?v=c4BLVznuWnU

Ali osim povremenih malih uloga u serijama kao što su Sneč, Ubistva po abecedi i Sluga, glumac se usredsredio na investiranje sopstvene ušteđevine u nekretnine, čija se vrednost, prema časopisu HELLO!, procenjuje na 28,6 miliona evra.

Tridesettrogodišnja zvezda takođe je dospela na naslovne strane prošle godine kada je neočekivano otkrio da je otac - postavivši sliku sa ćerkom, čime je obeležio debi na Instagramu.

Nazvavši sebe „Grint on the Gram" našalio se da „kasni samo 10 godina" sa otvaranjem naloga na ovoj društvenoj mreži.

4. Tom Felton - Drejko Melfoj

Tom Felton
Getty Images

Pošto je završio ulogu glavnog nasilnika u Hogvortsu, Felton je uskočio u još jednu visokobudžetnu produkciju, glumeći podjednako zlog Dodža Lendona u Planeti majmuna.

Od tada je više radio televizijske projekte, glumeći u Murder in the First, The Flash i pojavljuje se kao Logan u originalnoj Jutjub seriji Oridžin (Origin).

Imao je vremena i za drugu umetničku strast - muziku.

Učestvovao je u videu za Empty Space Džejmsa Artura 2018. godine i objavio je nekoliko sopstvenih pesama od 2008. godine, među kojima i YoOHoO ranije ove godine.

Na društvenim mrežama ovaj 34-godišnjak i dalje živi život iz serijala o Hariju Poteru.

Obožavaocima odgovara kao Drejko i čak se odriče odanosti Sliterinu da bi se prošlog meseca obukao u Harija za Noć veštica.

„Ponovo krećemo u školu?", napisao je na Tviteru posle najave ponovnog okupljanja.

5. Metju Luis - Nevil Longbotom

Matthew Lewis
Getty Images

Otkako je igrao nespretnog, blentavog heroja Nevila Longbotoma, Metju Luis je dobijao mnoge televizijske, filmske i pozorišne uloge.

Pojavio se u BBC-jevim „Srećna dolina" (Happy Valley) i „Smrt u raju" (Death in Paradise), pre nego što je dobio ulogu u romantičnom filmu „Ja pre tebe" (Me Before You) iz 2016. godine, a trenutno se pojavljuje u „Sva stvorenja velika i mala" (All Creatures Great and Small).

Međutim, franšiza Poter je imala pozitivan uticaj na njegov život.

Oženio se dugogodišnjom devojkom Anđelom Džons 2018. godine, a upoznali su na događaju Proslava Harija Potera u Junirezal studios u Orlandu, gde je Džons radio.

Luis, sada 32-godišnjak, vodi i podkast posvećen engleskom fudbalskom klubu Lids junajted sa bivšim napadačem Džermejnom Bekfordom.

Reagujući na vest o ponovnom okupljanju, napisao je: „Kao doček Nove godine... ponovo okupljamo ekipu".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.22.2021)

BBC News

BBC News »

Najnovije vesti »