СРС: Предложеним изменама Устава одузима се легитимитет судској грани власти

Бета 30.11.2021

Српска радикална странка (СРС) позвала је данас посланике да не гласају за Предлог акта о промени Устава у области правосуђа, наводећи да се предложеним изменама одузима легитимитет судској грани власти.

Радикали су у саопштењу навели да се "принципијелно противе" парцијалним изменама Устава и утицају Венецијанске комисије на уређење власти у Србији."Све три гране власти су независне, али ипак једна другу контролишу и свака грана власти мора бити заснована на народној вољи. Управо због тога избор судија мора остати у надлежности Скупштине Србије која би требало да бира судије на трајно вршење судијске функције", пише у саопштењу.

Наводећи да је предложеним изменама Устава предвиђено да Високи савет судства и Високи савет тужилаштва бирају судије и јавне тужиоце, радикали су упозорили да би таква пракса у којој "десет људи бира носиоце судске гране власти далеко од очију јавности", резултирала злоупотребама и "даљом деградацијом правосуђа".

Посланици Скупштине Србије размотриће на данашњој седници Предлог акта о промени Устава у области правосуђа као и Предлог одлуке о расписивању референдума ради потврђивања тог акта.   //

(Бета, 11.30.2021)

Прочитајте још

Кључне речи

Политика, најновије вести »