Матић: Квалитет мобилних услуга у Србији порастао у односу на прошлу годину

Бета 15.12.2021

Министарка трговине, туризма и телекомуникације Татјана Матић изјавила је данас да је квалитет мобилних услуга у Србији порастао у односу на прошлу годину.

Према њеним речима, упоредно мерење и анализа параметара квалитета услуга мобилних комуникационих мрежа (Бенцхмарк мобилних мрежа) сва три мобилна мрежна оператора у Србији: Телеком Србија, Теленор и А1 Србија, које је Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) спровела од септембра до новембра ове године, показали су да је дошло до "укупног пораста квалитета мобилних услуга на прошлу годину".

"Крајњи резултат бенчмарк мерења, поред упоредне анализе параметара јесте постизање унапређење квалитета постојећих мобилних услуга за крајње кориснике, као и праћење развоја мобилних комуникационих мрежа", рекла је Матић након разговора са директором РАТЕЛ-а Драганом Пејовићем који јој представио резултате, саопштило је министарство.

Како је наведено у саопштењу, Бенцхмарк мобилних мрежа 2021 обухвата мерења највећег броја параметара квалитета (за говорну (воице) услугу и услуге преноса података (дата), пренос ВхатсАПП порука, што је новина ове године, као и мерења радио параметара за 2Г/3Г/4Г технологије), за разлику од упоредних мерења које оператори самостално врше и чије резултате објављују, а која обухватају само неке од параметара.

Истакнуто је да је ове године по први пут Бенцхмарк мобилних мрежа обављен применом стандардизоване методологије описане у документу ЕТСИ ТР 103 559 Аннекс А (ЕТСИ-Еуропеан Телецоммуницатионс Стандардс Институте) и да је био највећи до сада по обиму пројекта, имајући у виду да је мерење обухватало дриве тест мерења по насељеним местима и путевима, валк тест мерења на појединачним изабраним локацијама, као и мерења дуж железничких коридора КС и КСИ.

Додаје се да је обим пројекта био већи не само у односу на мерења која је РАТЕЛ спроводио претходних година, већ и у односу на наведена самостална мерења од стране оператора.

Резултати мерења квалитета услуга у мобилним комуникационим мрежама у Србији у овој години показали су да је Телеком Србија остварио најбољи укупни резултат освојивши 85,66 поена, а затим следе А1 Србија са 82,73 и Теленор са 82,14 поена, од максимално могућих 100.

С обзиром на занемарљиве разлике у вредностима оствареног укупног резултата између А1 Србија и Теленора, а које указују на уједначен ниво квалитета услуга који ови оператори пружају својим корисницима, може се закључити да постоје два другопласирана оператора, наведено је у саопштењу.

Резултати Бенцхмарк мобилних мрежа и детаљне информације налазе се на линку хттп://бенцхмарк.рател.рс/.

(Бета, 12.15.2021)

Повезане вести »

Кључне речи

Економија, најновије вести »