Jovanović (Narodna stranka): Referendum nelegitiman, promenićemo Ustav kada dođemo na vlast

Beta 15.12.2021

 Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da bi građani trebali da se uzdrže od izjašnjavanja na referendumu o ustavnim promenama, najavljenom za 16. januar 2022. godine.

Jovanović je za televiziju Nova S naveo da građani ne znaju o čemu bi tačno trebalo da glasaju i na šta se odnosi referendumsko pitanja, saopštila je Narodna stranka.

Ocenio je i da bi se izlaskom na referendum "dao legitimitet u potpuno nelegitimnom procesu".

On je za rekao i da "postoji razlika između izbora i referenduma".

"Referendumom se potvrđuje nelegitimni akt, a izbori će označiti trenutak resetovanja nelegitimne atmosfere nastale zbog bojkota prethodnih izbora", rekao je on

Prema njegovim rečima, uzdržavanje od glasanja na referendumu znači da bi 16. januara trebalo ostati kod kuće, "jer će se tako pokazati da je referendum nelegitiman".

"Kada se za nešto zalažu poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, Milica Đurđević iz pokreta Zavetnici i ta ekipa, koja se sada zalaže za izlazak na referendum, onda sam instinktivno protiv", dodao je Jovanović.

Jovanović je objasnio da je promena Ustava Srbije putem referenduma "pravno i političko pitanje".

"Kada je reč o pravnom pitanju, pravnici su saglasni da predložene promene Ustava neće omogućiti nezavisno pravosuđe, nego će zacementirati jednopartijsko pravosuđe", rekao je on.

Naveo je i da je "političko pitanje da li će izmene Ustava biti legitimne ako ih usvoji nelegitimna skupština u kojoj nema opozicije", a na, kako je ukazao, "osnovu referenduma kojem nije prethodila javna debata u medijima?"

"Neće, i zašto onda učestvovati i dati legitimitet nelegitimnom procesu“, upitao je Jovanović.

Istakao je da građani "gotovo uopšte" nisu obavešteni na šta se odnose izmene Ustava Srbije vezane za pravosuđe, niti zašto bi trebalo da glasaju "za" ili "protiv".

Dodao je i da tokom glasanja "neće biti kontrolora, osim onih koje će odrediti vlast, niti posmatrača".

"Referendum sproveden u takvoj atmosferi će za predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti samo formalnost kojom će zacementirati partijsko pravosuđe", rekao je Jovanović.

Naveo da će sadašnja opozicija "promeniti Ustav kada dođe na vlast".

Rekao je da će ta stranka odluku o učešću na referendumu doneti na stranačkoj skupštini, zakazanoj za 26. decembar.

"Postoje različita razmišljanja, mi smo demokratska stranka koja poštuje procedure. Naša odluka će biti doneta na demokratski način i bez kalkulisanja", zaključio je Jovanović.

(Beta, 15.12.2021)

Referendum »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »