Ambasador Francuske: EU ne može da ojača suverenitet bez stabilnosti Zapadnog Balkana

Beta 16.12.2021

 Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar izjavio je danas da EU ne može da ojača svoj suverenitet bez promovisanja stabilnosti i prosperiteta njenog neposrednog okruženja, ostajući posvećena strategiji proširenja.

Na prijemu u Ambasadi Francuske povodom preuzimanja predsedavanja Evropskom unijom, Košar je rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron prošle nedelje eksplicitno pozvao na snažnije diplomatsko i ekonomsko angažovanje EU za stabilizaciju i dalju integraciju regiona.

"Zapadni Balkan je geografski i kulturno u srcu Evrope. Naše sudbine su duboko isprepletene", kazao je Košar.

Francuska će predsedavati Savetom EU od 1. januara do 30 juna 2022. godine, a u junu će organizovati konferenciju o Zapadnom Balkanu, rekao je Košar.

On je kazao da nema puno smisla razvijati zelenu, inovativnu i rezilijentnu EU, a da u to ne bude uključen i Zapadni Balkan.

"Zato pohvaljujem otvaranje klastera 4 o Zelenoj agendi i održivoj povezanosti (u pristupnim pregovorima Srbije sa EU) i očekujem da će Srbija naporno da radi nastavljajući svoj put reformi", naveo je.

Košar je rekao da, iako je kratko vreme u Beogradu, "vidi značaj koji dinamika pridruživanja ima" i za Evropsku uniju i za Srbiju.

"Francusko-srpski bilateralni odnosi su deo jednog šireg okvira u budućnosti, u Evropskoj uniji, koji želimo zajedno da definišemo. Održavanje ove dinamike će biti vodilja mojih aktivnosti, uz šefa Delegacije Evropske unije i sve države članice koje su prisutne u Srbiji. Računamo na Srbiju da sa odlučnošću da svoj doprinos nastavljajući reforme", kazao je Košar.

Francuska će tokom predsedavanja Unijom promovisati tri prioriteta, među kojima su oporavak, snaga i pripadnost, naveo je.

Oporavak podseća da je neophodno kolektivno uložiti napore kako bi se prevazilašle posledice pandemije korona virusa, snaga se odnosi na želju EU da stekne veću stratešku autonomiju i da ima veću težinu na globalnoj sceni, a pripadnost podrazumeva promovisanje zajedničke kulture, geografije i istorije, kao i demokratskih i pluralističkih vrednosti EU, rekao je Košar.

(Beta, 12.16.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »