Selaković: Objediniti još više dijasporu u Francuskoj

Beta 17.12.2021

 Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ukazao je danas u Parizu na značajnu ulogu dijaspore u produbljivanju veza Srbije i Francuske.

On se na kraju dvodnevne zvanične posete Francuskoj sastao u Parizu sa predstavnicima srpske dijaspore, i ukazao na potrebu da se sva udruženja okupe i deluju konkretnije i koherentnije.

Na taj način bi pripadnici srpske dijaspore, kojih u Francuskoj ima oko 200.000, imali značajniju ulogu u produbljivanju veza dve države, ocenio je Selaković.

On je rekao da je za Ministarstvo spoljnih poslova, ali i spsku dijasporu u Francuskoj, veoma je značajno što će do kraja godine biti postavljen novi direktor Kulturnog centra u Parizu, gde će se kroz bogatije i sadržajnije programe promovisati Srbija i njena kultura.

Današnjem sastanku u Parizu prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Saveza Srba u Francuskoj, Skupštine dijaspore Srba južne Francuske, udruženja "Šumadija-Sans" i mnogih drugih kulturno-umetničkih i iseljeničkih udruženja.

Selaković u Parizu: Francuska uvek imala posebno mesto i značaj za Srbe

 Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je u Parizu položio venac na spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru Karađorđeviću, navodeći da je za Srbiju i Srbe Francuska uvek imala posebno mesto i značaj.

Selaković je rekao da o tome ne svedoči samo istorijsko savezništvo, već i savremeni odnosi dve države, uz ocenu da su oni "u poletu i razvoju", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je rekao da je sećanje na kraljeve Petra i Aleksandra u drugoj polovini 20. veka čuvao "upravo taj spomenik u Francuskoj, jer su pre toga ideološki neistomišljenici i okupatori uništili sve spomenike" srpskim kraljevima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

"Svaki Srbin, kada dolazi u Pariz, pored toga što će posetiti Luvr i Trijumfalnu kapiju, treba da dođe ovde u 16. arondisman i da poseti ovaj spomenik na kojem su prikazani veliki viteški kraljevi Petar i Aleksandar Karađorđević i njihov veliki saborac, peti srpski vojvoda i veliki dobrotvor srpskih vojnika i naroda, maršal Franše d'Epere", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je naveo da Beograd čuva sećanje na savezništvo iz Prvog svetskog rata Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, koji je obnovljen pre nekoliko godina, i čijem je ponovnom otkrivanju prisustvovao predsednik Emanuel Makron sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da Srbija i Francuska imaju "ozbiljnu ekonomsku i vojno-tehničku saradnju" i da će "tek razvijati saradnju na kulturnom planu i planu obrazovanja", navodi se.

(Beta, 12.17.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »