Kovačević (Da se struka pita): Kakva je dobit za Srbiju od inicijative Otvoreni Balkan

Beta 23.12.2021

Pokret "Da se struka pita" ocenio je danas da Srbija i njeni građani, od niza sporazuma u inicijativi "Otvoreni Balkan" neće imati previše interesa.

Predsednik tog pokreta Vladimir Kovačević je u saopštenju upitao i kakva je uopšte dobit za Srbiju od inicijative "Otvoreni Balkan", koju korist od samih sporazuma će imati država Srbija i njeni građani, saopštio je Pokret "Da se struka pita".

"Ako pogledamo iz ekonomskog ugla, tu ne možemo naći previše interesa za nas, imajući u vidu činjenicu da se udružujemo sa zemljama koje imaju manju kupovnu moć, pa jedino što se na tom polju može očekivati je većinsko kretanje roba iz Albanije ka Srbiji", rekao je on.

Kovačević je ocenio i da "Albaniju možemo smatrati i dodatnim dobitnikom ovih dogovora", pošto će, kako je ukazao, kao višestruko jeftinija turistička destinacija od konkurencije, doživeti migraciju srpskih turista ka svojoj obali.

"Analizirajući stanje u razrušenoj srpskoj poljoprivredi i ovu inicijativu, dolazimo do zaključka da će srpsko voćarstvo i povrtarstvo biti ugroženo od strane Severne Makedonije i Albanije", rekao je on.

Naveo je da je "to plod činjenice da i jedna i druga zemlja imaju jeftiniju proizvodnju i više sunčanih dana, pa samim tim i jeftinije voće i povrće koje mogu da ponude".

"Zbog toga ne treba da nas iznenadi ako albanski seljak iz okoline Drača upali svoj kombi i dođe na Kalenić pijacu i tako ugrozi individualnog proizvođača iz naše zemlje", rekao je Kovačević.

Prema njegovm rečima, Pokret "Da se struka pita" još jednom, zbog svega ovoga, šalje poruku da je "tržište kapital" i da ga neiskusni ljudi i ovog puta na isti, neoprezan način poklanjaju.

"Ako je to već učinjeno, onda zauzvrat tražiti subvencionisanje izgradnje srpskih fabrika parama albanskih poreskih obveznika, sa oznakama naših najznačajnih brendova, na isti onaj način na koji mi subvencionišemo strane fabrike", rekao je Kovačević.

(Beta, 12.23.2021)

Balkan »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »