Oslobođenje pozvalo Dačića da odloži referendum o promeni Ustava i predstojeće izbore

Beta 08.01.2022

 Pokret Oslobođenje pozvao je danas predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da odloži referendum o promeni Ustava, zakazan za 16. januar kao i predstojeće parlamentarne, predsedničke i beogradske izbore, najavljene za 3. april, jer kako su ocenili, "nema normalnih demokratskih ni medijskih uslova za održavanje glasanja".

Predsednik pokreta Mlađan Đorđević ocenio je da bi otkazivanje izbora bio "odgovoran i državnički potez" koji bi po njegovim rečima, sprečio društvene sukobe i dublju krizu.

"Odgovornost je na Dačiću, ne samo u pogledu referenduma, već i u pogledu izbora, koji se odigravaju u većem medijskom mraku i u većoj nedemokratiji nego izbori 2020. godine, koje je opozicija bojkotovala", naveo je Đorđević a prenelo Oslobođenje.

Dodao je da je predstojeći referendum "pokazna vežba za buduće promene ustavnog okvira, pre svega u pogledu brisanja Kosova i Metohije iz preambule".

Navodeći da izmene najvišeg pravnog akta u zemlji ne mogu da se donose "u tajnosti i preko nelegitimnih institucija", generalni sekretar Oslobođenja Nikola Kosović ocenio je da nedelju dana pre glasanja, "ogromna većina građana ni ne zna da se održava referendum".

"Nema javne rasprave, nema informacija u medijima, sve je skriveno od očiju javnosti", naveo je Kosović.

On je podsetio da je pokret ranije izneo plan po kom bi Dačić kao predsednik parlamenta preuzeo rukovođenje Srbijom do sticanja uslova za organizaciju "prvih slobodnih izbora od 2012. i dolaska SNS na vlast".

"Za taj plan dobili smo podršku u Moskvi, ali i od određenih zapadnih krugova, i Dačić je o tome obavešten. Zbog toga insistiramo da se zvanično odredi prema mogućnosti otkazivanja referenduma i odlaganja aprilskih izbora", naveo je generalni sekretar Oslobođenja. 

(Beta, 01.08.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »