BBC vesti na srpskom

Novak Đoković i Australijan open: „Baciš lavu kost i misliš da će slomiti zube. Neće"

Slučaj Novaka Đokovića ovog ponedeljka bio je jedna od glavnih vesti u svetu - kako su na sve reagovali teniseri, Đokovićeva porodica i drugi?

BBC News 11.01.2022  |  Slobodan Maričić - BBC
A supporter of Serbian tennis player Novak Djokovic holds a photo during a protest of support in Belgrade, Serbia, 08 January 2022.
EPA

Novak Đoković uklonio je još jednu prepreku do osvajanja trofeja na Australijan openu - onu pravnu - ali pitanje je po koju cenu.

Iako se situacija menja iz časa u čas, za sada deluje da će Đoković braniti titulu i juriti rekordni 21. grend slem.

„Problemi ovakve vrste mogu da slome običnog čoveka, ali su hrana za velikane i zveri kao što je Novak", kaže za BBC na srpskom Bogdan Obradović, bivši selektor teniske reprezentacije Srbije.

„Baciš lavu kost i misliš da će slomiti zube… Neće, on će da je pregrize i izlomi, jer on je lav, zver koja jede metal i drobi kamenje", dodaje.

U međuvremenu su se o Novakovom slučaju oglasili i brojni teniseri i sportisti širom sveta.

„Jedino što je (Đokoviću) preostalo je da osvoji ponovo trofej, napusti grad i ne vrati se nikada više", naveo je na Tviteru Džon Izner, američki teniser.

Prvi teniser sveta prvo je dobio pravnu bitku, jer je sud poništio odluku australijske vlade o ukidanju vize i deportaciji, ali borba još nije gotova.

Sve je u rukama Aleksa Hoka, australijskog ministra za emigraciju, koji može da donese odluku o ponovnom poništavanju vize.

„Na pola puta smo da pobedimo, da Novak igra, ali sve zavisi od jednog čoveka, što je malo kontradiktorno, jer je sud doneo odluku", izjavio je za RTS Vanja Udovičić, ministar sporta u Vladi Srbije.

„Ali uveren sam da je Novak mentalno jak, pokazao je to bezbroj puta".

picture of Novak Djokovic
Getty Images
Nije otkrio da li je vakcinisan protiv korona virusa

Reakcije: „Novak ide na titulu"

Novak Đoković u beloj majici, plavom šorcu i reketom u levoj ruci stoji na Rod Lejver areni.

Tu fotografiju sa glavnog terena Australijan opena Đoković je okačio posle duge sage čiji se kraj izgleda nazire.

Teniski svet sada se već bavi Đokovićevim šansama na turniru - ukoliko zaista tamo zaigra.

„On ide na titulu, nema diskusije", kaže Obradović za BBC na srpskom.

Kako navodi, sve što se proteklih dana dešavalo u Australiji Đokoviću će samo biti dodatna inspiracija.

„Uspeo je u prošlosti posle toliko nedaća da se resetuje i vrati, uspeće i sa ovom", smatra Obradović.

U međuvremenu, oglasili su se i pojedini teniseri.

„Idemo Nole", naveo je na Tviteru Ivo Karlović, hrvatski teniser i Novakov prijatelj, dok je Španac Felisijano Lopez naveo da je „tenis pobedio".

Na Tviteru je reagovao i Vladimir Štimac, reprezentativac Srbije u košarci.

Rafael Nadal, Đokovićev veliki rival, izjavio je da bi iz sportskog ugla više voleo da Đoković ne nastupi na Australijan openu, ali da je „pravda progovorila" i da on poštuje odluku suda.

„Bez obzira da li se neko slaže ili ne sa Đokovićem po raznim pitanjima, pravda je rekla svoje", rekao je Španac.

Nikola Pilić, čuveni hrvatski teniski trener, čiju akademiju je Đoković pohađao u mladosti, takođe se oglasio i upravo je pričao o Nadalu.

„Pustimo za trenutak Đokovića. Šta je sa Nadalom", naveo je Pilić u izjavi za zagrebački Indeks.

„On je 20. decembra bio zaražen, a već 31. je stigao u Australiju mada je morao biti u izolaciji najmanje 14 dana. Zašto se o tome ne priča?", dodao je.

Pilić je takođe čestitao Novaku „što je sve izdržao i sudu da je dao pravičnu presudu".


Pogledajte video: Šta kažu Beograđani o slučaju Novak


Dejan Lovren, reprezentativac vatrenih u fudbalu, preko Instagrama je Đokoviću poručio da je „prvi set dobijen", a da sada počinje drugi.

„Počevši sa Nadalom, gazi i sretno", napisao je Lovren.

Kada je reč o srpskim zvaničnicima, koji su se prethodnih dana često oglašavali po pitanju Đokovićevog slučaja, ovog puta značajnijih reakcija (još) nema.

Oglasio se jedino Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, navodeći da je ponašanje australijskih vlasti prema Đokoviću „sramno" i „političko maltretiranje".

O Đokovićevim šansama na turniru pričala je i njegova porodica na konferenciji za medije posle odluke suda.

„Ovo će mu dati dodatnu snagu, ne znaju šta su učinili", izjavio je Srđan Đoković, Novakov otac, dodajući da će njegov sin „osvojiti još deset grend slemova".

„Super se oseća, on ima toliku mentalnu snagu da ga ovo nije poremetilo… Jedva čeka da se vrati na teren i da počne turnir", rekao je.

Isto je istakao i Đorđe Đoković, Novakov brat.

„Na slobodi je, bio je na teniskom terenu i trenirao, jer otišao je u Australiju da igra tenis, da napravi još jedan rekord", naveo je on.

Novak Djokovic on court reacts with surprise
PA WIRE

Hronologija dešavanja

  • Dve nezavisne komisije pri Teniskoj federaciji Australije dale su 3. januara Đokoviću medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa
  • Đoković je 4. januara sleteo u Melburn gde 17. januara počinje Australijan open, prvi grend slem u sezoni
  • Istog dana su ga Granične vlasti Australije zadržale i ispitivale osam časova, tvrdeći da nema odgovarajuću vizu za ulazak u zemlju
  • Đoković je potom prebačen u hotel Park u Melburnu koji je zapravo imigracioni objekat zajedno sa izbeglicama koje su tu godinama
  • Imao je minimalne mogućnosti za kontakt sa spoljnim svetom
  • Skot Morison, australijski premijer, rekao je 5. januara da vlasti australijske države Viktorija dale dozvolu Đokoviću da dođe u Australiju, a savezne vlasti će se ponašati u skladu sa tom odlukom. „Tako to funkcioniše, savezne države daju odobrenje po tom osnovu, i tu nema promena već dve godine", rekao je Morison
  • Dan kasnije, Morison je korigovao stav, poručivši Đokoviću da će ga „vratiti prvim avionom kući ako ne pruži dokaze zbog kojih iz medicinskih razloga nije vakcinisan protiv korone"
  • Porodica Novaka Đokovića je 6. januara održala konferenciju za novinare, tvrdeći da ga drže u zatočeništvu i da je on poštovao sve uslove za ulazak u Australiju
  • Đokovićev pravni tim se žalio na odluku o zadržavanju i prebacivanju u imigracioni hotel
  • Vlasti u Srbiji oštri su reagovale i tražile od Australije da „hitno prekinu maltretiranje srpskog tenisera, koji ima i diplomatski pasoš"
  • Na poziv porodice, u centru Beograda su 6. i 7. januara održani skupovi podrške srpskom teniseru
  • Australijska ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz 7. januara je negirala da je Đoković u zatočeništvu, dodajući da je „slobodan da ode bilo kad i Granične snage će mu to omogućiti"
  • Australijske vlasti su 7. januara uskratile vizu i češkoj teniserki Renati Voračovoj i prebacili su je u isti hotel u kojem je i Đoković
  • Advokati Đokovića su 8. januara objavili dokumente prema kojima mu je izuzeće dato na osnovu preležanog korona virusa - 16. decembra 2021. mu je potvrđena infekcija
  • Do sada se u javnosti nije govorilo da je Đoković bio zaražen u decembru 2021. godine, već je bilo poznato samo da je bio zaražen u junu 2020. godine
  • Đoković je nekoliko dana posle infekcije korona virusom učestvovao na javnim događajima u Beogradu - fotografije sa nekih je objavljivao na Tviter nalogu
  • Australijski sud je 10. januara presudio u korist Đokovića - poništio je odluku australijskih vlasti o ukidanju vize i zahtev za deportaciju

Šta dalje?

Đoković će po svemu sudeći biti u prilici da brani trofej na Australijan openu, grend slemu koji počinje 17. januara

Međutim, borba svetskog broja jedan sa australijskim vlastima još nije gotova, iako je napravljen veliki korak ka nastupu na predstojećem Australijan openu.

Đoković bi uprkos pravnoj pobedi mogao da ostane bez vize, a odluka je u rukama ministra za emigraciju Aleksa Hoka.

Kristofer Tran, tužilac u ovom slučaju, istakao je da će ministar razmisliti o tom potezu, ali nije precizno naveo po kom osnovu bi to učinio.

Prema Članu 133C (3) zakona o migracijama, ministar Hok može na osnovu tri razloga da se odluči za poništavanje vize:

  1. Da postoji osnov za ukidanje vize - u ovom slučaju navodna pretnja po javno zdravlje
  2. Da nosilac vize „ne uverava ministra da spomenuti osnov ne postoji"
  3. Da postoji javni interes da viza bude ukinuta

Ukoliko se dogodi da ministar Hok oduzme vizu Đokoviću, srpski teniser dobio bi zabranu dolaska u Australiju na tri godine, na šta bi imao pravo žalbe.

Bogdan Obradović smatra da će Đoković nastupiti na turniru, a da pojedini mediji pokušavaju da „ružnu priču malo produže".

„Do kog nivoa je došlo ovo ludilo kada više ne znamo o čemu se radi, a ni zašto se sve dogodilo", kaže.

„Sve je u totalnom haosu, pa verovatno neko i dalje održava taj haos", dodaje.

Sidnej Morning Herald piše da tokom dana neće biti doneta odluka da li će Đokoviću ponovo ukinuti vizu ili ne.

Vlada je imala četiri sata da odluči da li će ponovo ukinuti vizu dok je Đoković bio u pritvoru, ali je to vreme isteklo, pa je Đoković mogao da ode.

Međutim, ministar za imigraciju bi ipak mogao da odluči da ukine vizu i to može da učini u narednim danima.

Ukratko - sudija je ranije odlučio da je prošlonedeljno ukidanje Đokovićeve vize bilo nerazumno, ali ministar za imigraciju zadržava ovlašćenje da je ponovo ukine po različitim osnovama.


Pogledajte video - „Možda će ljudi izviždati Đokovića kad izađe na teren"


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.11.2022)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »