Australija ponovo ukinula vizu Đokoviću, neće biti deportovan do okončanja žalbe, slučaj prebačen na Savezni sud

Beta 14.01.2022

Australija je ponovo ukinula vizu Novaku Đokoviću, koji je u zemlju ušao nevakcinisan uz potrebno medicinsko izuzeće.

Odluka ministra za imigraciju Aleksa Hoka znači da se Đoković sada suočava sa deportacijom.

Đoković može ponovo da uloži žalbu na odluku vlasti, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka je doneta na osnovu propisa koji se odnose na zaštitu zdravlja i javnog reda, naveo je ministar u saopštenju.

Ovaj zakon omogućava deportaciju svakoga za koga se smatra da predstavlja potencijalni rizik po "zdravlje, bezbednost ili red australijske zajednice".

"Vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa pandemijom kovida-19", navodi se u saopštenju ministra za imigraciju.

To podrazumeva i da bi teniseru iz Srbije, koji je trebalo da izgra za rekordnu 21. grend slem titulu, bio zabranjen ulazak u zemlju tri godine, osim u određenim okolnostima.

Nevakcinisani posetioci za ulazak u Australiju moraju da daju prihvatljiv dokaz da se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga. Prvi teniser sveta je pred put u Australiju dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

Đoković se od tada nalazio u hotelu koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

U ponedeljak je sud poništio odluku Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kretao i nastavio je da se priprema za turnir.

On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imao korona virus i da se zbog toga nije vakcinisao.

Đoković neće biti deportovan do okončanja žalbe, slučaj prebačen na Savezni sud

Australijski sudija Entoni Keli rekao je danas da srpski teniser Novak Đoković neće biti deportovan iz Melburna do okončanja žalbe u vezi sa ukidanjem vize i da je slučaj sada prebačen na Savezni sud Australije.

Kako je sudija precizirao na saslušanju, Đoković će večeras od 22 časa po srednjoevropskom vremenu, a u subotu ujutro po lokalnom vremenu u Melburnu, otići na razgovor sa imigracionim vlastima i do tada neće biti u pritvoru.

Posle saslušanja Đoković će biti odveden u pritvor, sve do novog saslušanja koje je zakazano za nedelju.

Njegov advokat Nik Vud rekao je da je zabrinut za bezbednost prvog tenisera sveta ako se objavi mesto na kome će biti pritvoren, ali i medijski cirkus do kojeg bi moglo da dođe.

Đokoviću je drugi put ukinuta viza. To se desilo ranije danas i mogao bi da bude deportovan iz Australije pošto se nije vakcinisao protiv korona virusa. On je dobio medicinsko izuzeće za učešće na Australijan openu koji počinje u ponedeljak.

(Beta, 01.14.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »