SRS: Zahtevamo povlačenje planirane odredbe koja će omogućiti brojne 'falsifikat' stranke (VIDEO)

Beta 27.01.2022

Srpska radikalna stranka (SRS) poručila da će zahtevati, na sutrašnjoj sednici Nadzornog tela za kontrolu primene sporazuma iz međustranačkog dijaloga, da se iz predloga zakona povuče odredba čije bi usvajanje omogućilo pojavu desetina "falsifikat" stranaka što bi sprečilo "autentične opozicione stanke" da ostvare bolji rezultat.

"U okviru međustranačkog dijaloga, koji se vodi u Narodnoj skupštini, zahtevaćemo da se iz Predloga zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima povuče odredba kojom se planira da se dopusti da jedan čovek, jedan birač potpiše kandidaturu za više stranaka", upozorio je zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, na koferenciji za novinare, navodeći da bi taj zakon mogao, kako je najavljeno, da se nađe pred poslanicima već 2. februara.

Kako je podsetio, to je jedna od preporuka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koju je vlast u Srbiji spremna da prihvati a "koja će u našem izbornom procesu napraviti veliki javašluk i dozvoliti kandidovanje nerelevantnih i lista koje imaju za cilj samo da spreče autentične opozicione stranke, sposobne da sebi prikupe potpise, da ostvare bolji rezultat na izborima".

Na prethodnim izborima, u junu 2020. godine, "imali smo 21 listu, 14 lista kojima je vlast prikupila potpise i bez toga se ne bi kandidovali a i nekoliko lista koje su osvojile manje glasova nego što su predale potpisa".

"To je jednostavno nemoguće i to su pokazatelji da im je vlast prikupljala potpise", rekao je Šešelj, navodeći da smo na prošlim izborima mogli da vidimo i da su određene partije i grupe građana prikupile potpise na teritorijama nekih opština gde nisu izašle na izbore.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se takva odredba uvela u Srbiju "mogli bismo da se suočimo sa više od 50 izbornih lista na predstojećim parlamentarnim izborima".

"To bi apsolutno bio udarac za relevantne i autentične opozicione stranke da na što bolji način iskoriste i vreme koje je predviđeno u medijima da predstave svoj program kao i onemogućilo ih da iskoriste kako treba finansije koje se dobijaju od države za sprovođenje kampanje", objasnio je Šešelj.

Kako je dodao, ako bi se odredbe o finansiranju kampanje i promene tako da se poveća deo kojim stranke mogu da raspolažu i pre izbora, to "apsolutno neće imati nikakvog efekta u kampanji ako se i povećani iznos bude delio na mnogo više stranaka".

"Dakle u pitanju su stranke falsifikati, stranke koje imaju za cilj samo kako da nekog drugog spreči da ostvari bolji rezultata jer apsolutno nemaju interesa ni mogućnosti da samostalno nastupe i kandiduju se bez podrške vlasti", istakao je Šešelj.

Radikali, naglasio je, zahtevaju da takve odredbe nema u predloženim zakonima, inače se ne može govoriti da će sledeći izbori biti fer što se tiče uslova kandidovanja svih političkih opcija.

(Beta, 01.27.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »