Si Đinping: Kina je spremna za sutrašnje otvaranje ZOI u Pekingu

Beta 03.02.2022

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da je Kina potpuno spreman za sutrašnje otvaranje Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Pekingu i da će dati sve od sebe da svetu pokloni skromnu, bezbednu i fantastičnu olimpijsku svetkovinu.

Si je danas je održao govor putem video veze na otvaranju 139. sednice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), Si je izrazio dobrodošlicu predsedniku MOK Tomasu Bahu i svim članovima koji su došli u Peking za vreme Kineske nove godine i uoči Zimskih olimpijskih igara (ZOI).

Si je naglasio da je u svetu nastupio novi period turbulencija usled velikih promena kakve nisu viđene u poslednjih 100 godina, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Čovečanstvo je zbog toga suočeno sa mnoštvom izazova. MOK predvodi olimpijski pokret i hrabro ide napred i na taj način igra važnu i posebnu ulogu u unapređenju globalnog prevazilaženja postojećih poteškoća i solidarne saradnje. Zahvalan sam MOK-u na dugoročnom doprinosu sportskom razvoju Kine, kao i na velikoj podršci u pogledu instrukcija datih Kini pri organizaciji i pripremama za Zimske olimpijske igre u Pekingu, rekao je Si.

On je istakao da se Kina aktivno pridružuje olimpijskom pokretu, dosledno promoviše olimpijski duh i odlučno praktikuje olimpijske ideale.

Kina je kroz pripreme za ZOI uspela da 300 miliona ljudi uključi u zimske sportove, da unapredi regionalni, ekološki, zeleni i inovativni razvoj i da poboljša standard života stanovništva, što je proširilo prostor za razvoj zimskih sportova širom sveta, naveo je predsednik Kine.

"Zimske olimpijske igre u Pekingu će biti otvorene sutra uveče. Svet je usmerio pogled na Kinu, a Kina je u potpunosti spremna. Kina će dati sve od sebe da svetu pokloni skromnu, bezbednu i fantastičnu olimpijsku svetkovinu i da u praksi pokaže kako izgleda olimpijsko geslo 'brže, više, jače i zajedno'", podvukao je Si.

(Beta, 02.03.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »