Посланици ЕП: Деловање странке Савез 90/Зелени Србије није у складу са вредностима ЕУ

Бета 09.02.2022

Више посланика Европског парламента (ЕП) оптужило је данас српску партију Савез 90/Зелени Србије да злоупотребљава име, идеје и визуелни идентитет немачке странке Зелени (Бüнднис 90/Дие Грüнен) и оценило да њено деловање није у складу са демократским стандардима и вредностима ЕУ.

Посланици, међу којима су копредседник Европске зелене партије Томас Вајс (Тхомас Ваитз) и известитељка ЕП за Косово, представница немачких Зелених Виола фон Крамон-Таубадел (вон Црамон-Таубадел), осудили су "стварање фантомских покрета и партија које користе идентитет истинских зелених покрета у Европи".

"Желимо јасно да кажемо да странка 'Савез 90/Зелени Србије' без одобрења користи име, визуелни идентитет и кредибилитет немачке партије Зелени у покушају да превари гласаче у Србији који све више постају свесни еколошких проблема у земљи. Овом изјавом желимо да истакнемо да ни немачки Зелени ни Европска зелена партија немају формалне везе нити било какву врсту сарадње са странком 'Савез 90/Зелени Србије'", навели су у заједничкој изјави.

У изјави коју је потписало седам посланика ЕП стоји да у Србији постоје партије, покрети и организације "које истински промовишу и негују зелене вредности и идеје".

"Међу нашим природним и ускоро званичним партнерима су покрет Не давимо Београд, странка Заједно за Србију, Отворена грађанска платформа Акција и коалиција Морамо, који су у првим борбеним редовима за зелене вредности и политику у Србији", навела је група посланика зелених у ЕП.

Додали су да "стање српске демократије захтева темељни помак ка више плуралистичком, прогресивнијем и инклузивнијем политичком окружењу".

"Осуђујемо стварање фантомских покрета и партија које на превару користе идентитет и кредибилитет истинских зелених покрета у Европи. Деловање странке 'Савез 90/Зелени Србије' није у складу са демократским стандардима и вредностима ЕУ. Пошто ускоро почиње званични изборни период, позивамо на фер и слободне изборне кампање странака које се не заснивају на обмањивању бирача", навели су.

Посланици ЕП су навели и да "једногласно поздрављају раст ангажовања грађана Србије у решавању еколошких проблема у земљи" и да "похваљују њихову одлучну борбу за очување природе и за еколошка питања".

(Бета, 02.09.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »