Selaković: Nastavljeno produbljivanje saradnje sa Sao Tome i Prinsipeom

Beta 12.02.2022

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je danas, sumirajući rezultate zvanične posete Sao Tome i Prinsipeu, da je boravak u toj centralnoafričkoj ostrvskoj državi bio prilika za nastavak i produbljivanje političkog dijaloga dve zemlje, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Podsetivši da je Sao Tome i Prinsipe prva država koja je 2013. godine povukla priznanje Kosova, Selaković je rekao da je ovogodišnje obeležavanje 45. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa odlična prilika za dodatno intenziviranje saradnje naše dve zemlje.

Selaković je dodao da je imao produktivne razgovore sa ministarkom spoljnih poslova Editom Tenžu i premijerom Žoržom Bomom Žezusom, i da je, između ostalog, bilo reči i o načinima na koje možemo da pomognemo u otklanjanju posledica poplava koje su ove godine pogodile tu zemlju.

Navodeći da Sao Tome i Prinsipe svoju ekonomiju bazira na poljoprivredi, ribarstvu i turizmu, Selaković je rekao da je od velikog značaja za buduću saradnju to što je jedan od međudržavnih sporazuma koji su danas potpisani i sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Veliko interesovanje domaćini su, prema rečima Selakovića, iskazali za stipendije u okviru projekta "Svet u Srbiji".

Šef srpske diplomatije izrazio je nadu da Srbija do kraja proleća imati prvi put i počasnog konzula u Sao Tome i Prinsipeu.

Selaković će višednevnu turneju po zemljama centralne Afrike, u okviru koje je posetio i Ekvatorijalnu Gvineju i Gabon, završiti u ponedeljak zvaničnom posetom Kamerunu.

(Beta, 02.12.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »