Blinken čestitao Srbiji Dan državnosti

Beta 15.02.2022

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je danas čestitku Srbiji povodom Dana državnosti, navodeći da su SAD ponosan partner Srbije u jačanju ekonomskih veza, bezbednosne saradnje i podršci energetskoj diversifikaciji Srbije.

"Posvećeni smo pružanju podrške Srbiji u ostvarivanju njenog cilja evropskih integracija i ohrabrujemo sveobuhvatnu normalizaciju odnosa usmerenu na uzajamnom priznanju sa Kosovom, što bi doprinelo većoj bezbednosti i stabilnosti u regionu", navodi se u Blinkenovoj poruci objavljenoj na sajtu Stejt departmenta.

Blinken je u čestitki poručio da su SAD i Srbija izgradile jake veze tokom poslednjih 140 godina i da se Sjedinjene Države raduju stvaranju još svetlijoj budućnosti zajedno kao partnera u Evropi i na globalnoj sceni.

"Naše jake veze ne proističu samo iz onoga što ostvarujemo između vlada već takođe iz zajedničkih napora i težnji običnog građanina Srbije i Amerike, što je osvedočeno u 30. godina Fulbrajtovog programa i pokretanjem novog akademskog partnerstva američkih i srpskih univerziteta", navodi se u saopštenju.

On je dodao da je ekonomsko partnerstvo SAD i Srbije znatno poraslo 2021. godine sa novim investicijama u sektorima infrastrukture, tehnologije i poljoprivrede.

Dve zemlje su takođe razvile svoju bilateralnu saradnju u odbrani, proslavile 15. godišnjicu Državnog partnerskog programa, održale značajne zajedničke vazdušne vežbe i održale vojne konsultacije na visokom nivou, navedeno je u čestitki.

"Dok gledamo da u budućnost i izgradnju još snažnijih bilateralnih odnosa, želim mir, prosperitet i dobro zdravlje narodu Srbije", poručio je Blinken.

(Beta, 02.15.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »