Mijačić: Ne očekujem sada neke obrte u stavu Rusije prema kosovskom problemu, ali kriza će trajati

Beta 22.02.2022

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiša Mijačić ocenio je danas da ovom trenutku ne očekuje neke "dramatične obrte" u odnosu Srbije i Rusije i u stavu Rusije da je Kosovo deo Srbije, kao posledicu dešavanja sa Ukrajinom, ali "ulazimo u dugoročnu krizu u kojoj niko ne zna kako će izgledati kraj".

"U međunarodnim odnosima sva dešavanja su međusobno povezana. Otuda ovo priznanje Rusije dve pobunjeničke teritorije u Ukrajini će svakako izazvati veliki potres na međunarodnoj sceni i imati uticaj i na Balkan", rekao je Mijačić za Betu, na pitanje da li Rusija može da promeni stav prema kosovskom problemu, nakon što je priznala Donjeck i Lugansk, koji je i koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35.

Prema njegovim rečima, "mnogo toga zavisi od držanja Srbije", uz konstataciju da je predsednik države Aleksandar Vučić izjavio da će Srbija pokušati da bude u što većoj meri neutralna.

Ali, naglasio je, "bojim se da će u jednom trenutku pritisak sa strane zapadnih partnera i od Rusije biti veoma velik da se Srbija odredi prema ovom problemu".

"Najbitnije je da ne dođe do rata u Ukrajini sa nekim mnogo većim posledicama. U tom slučaju, verujem da bi se karte potpuno drugačije pomešale i da bi pritisak na Srbiju bio izuzetno velik da se odredi", ocenio je Mijačić.

On je naveo da nije bilo nekog velikog potresa u međunarodnoj zajednici kada je Rusija priznala otcepljene teritorije od Gruzije - Abhaziju i Južnu Osetiju, ali "kad je u pitanju Ukrajina ulog je mnogo veći, tako je izuzetno bitno da li će doći li ne do rata".

Takođe je podsetio da posle izbora u Srbiji slede razgovori Beograda i Prištine, od kojih se očekuje neki konkretan rezultat, ali, ocenio je, to može da se poremeti u zavisnosti šta će se dalje dešavati na relaciji Ukrajina - Rusija.

(Beta, 02.22.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »