Vuksanović:Vučić se plaši izjašnjavanja o ukrajinskoj krizi zbog međunarodnih i unutrašnjih razloga

Beta 24.02.2022

 Istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović je ocenio večeras da je razlog zašto se Beograd još uvek nije izjasnio o ukrajinskoj krizi to što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić plaši izjašnjavanja iz međunarodnih i unutrašnjih razloga.

On je agenciji Beta rekao da se Vučić "plaši se iz međunarodnih razloga, da naljuti Rusiju zbog pitanja Kosova kao i zbog sporazuma o cenama gasa iz novembra".

Napomenuo je da se "Vučić (koji je i predsednik Srpske napredne stranke) najviše plaši unutrašnje javnosti i sopstvenih glasača".

"Međunarodni rizici su veliki ali unutrašnji rizici su ono što njega najviše tera da se znoji", rekao je on.

Naveo je da se Vučić plaši da bi bilo kakva osuda Rusije, zbog visokih sentimenata u srpskoj javnosti a posebno među njegovim glasačima, "njih otuđila".

Prema njegovim rečima, toga se posebno toga plaši i zbog predstojećih izbora "i činjenice da bi neke druge desničaraske grupe mogle da preotmu" taj deo glasača.

"To je ono čega se on najviše plaši", rekao je Vuksanović.

Napomenuo je, po navodima medija, Vučić već drugi put zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

"S obzirom da vidimo da ima jak pritisak Zapada i da je već drugi put zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, govori mi da je ovoga puta pod najvećim mogućim pritskom i to neuporedivom jačim i većim nego što se suočio 2014. i da će mu biti veoma teško da ovoga puta kaze ne Zapadu", rekao je on.

(Beta, 02.24.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »