Selaković sa Berbok o unapređenju saradnje, evrointegracijama i situaciji u regionu

Beta 11.03.2022

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Beogradu sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok o unapređenju odnosa i saradnje dve zemlje, evrointegracijama i situaciji u regionu.

Selaković je rekao da poseta Berbok svedoči o visokoj posvećenosti Nemačke regionu Zapadnog Balkana i dodao da je Beograd opredeljen za jačanje ukupne saradnje dve zemlje tokom mandata kancelara Olafa Šolca, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je kazao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, i dodao da je Beograd zainteresovan za dalje unapređenje ekonomske saradnje kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene i korišćenje investicionih potencijala, navodi se.

Naveo je da je Srbija "jasno i čvrsto" na evropskom putu, i da očekuje dalju podršku Nemačke za otvaranje klastera i ubrzanje procesa evropskih integracija, piše u saopštenju.

Selaković je, kako se navodi, rekao da je za Srbiju od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i ponovio da je Beograd opredeljen za dijalog sa Prištinom i postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja.

Povodom situacije na istoku Evrope, šef srpske diplomatije je kazao da Srbija dosledno insistira na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, dodaje se.

(Beta, 03.11.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »