Vučić i Nehamer o saradnji, evrointegracijama i situaciji u regionu

Beta 17.03.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom o najvažnijim aspektima bilateralne saradnje, evropskim integracijama Srbije i situaciji na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopštio njegov kabinet, Vučić je odnose sa Austrijom ocenio kao "veoma dobre" i ponovio "čvrsto opredeljenje" Srbije za njihovo dalje svestrano jačanje, uz poseban akcenat na dalji razvoj ekonomske saradnje.

Vučić je rekao da je trgovinska razmena Srbije i Austrije u 2021. godini, uprkos pandemiji korona virusa, zabeležila povećanje od 28 odsto i dostigla 1,36 milijardi evra, sa tendencijom rasta, navodi se u saopštenju.

Nehamer je kazao da su Srbija i Austrija dobri partneri, dok je povodom evrointegracija ocenio, kako se navodi, da je od "velikog značaja" da se EU "jasno odredi" u pogledu pripadnosti zemalja Zapadnog Balkana Uniji. Naveo je da je neophodno da proces pridruživanja bude ubrzan.

Vučić je naveo da Srbija "visoko ceni snažno angažovanje" Austrije za proširenje Evropske unije i podršku Beogradu na evropskom putu, piše u saopštenju.

On je, kako se navodi, detaljno upoznao austrijskog kancelara sa situacijom u regionu.

Sagovornici su se saglasili da Srbija i Austrija pridaju veliki značaj jačanju multilateralizma i zajedničkom suprotstavljanju globalnim izazovima današnjice. U tom smislu su naglasili neophodnost nastavka uspešne saradnje na multilateralnom planu, dodaje se.

(Beta, 03.17.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »