Rajfajzen banka završila akviziciju Kredi agrikol banke

Beta 01.04.2022

Rajfajzen (Raiffeisen) banka Beograd objavila je danas da je, nakon dobijanja saglasnosti Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, uspešno realizovala akviziciju 100 odsto akcija Kredi agrikol (Credit Agricole) Srbija, odnosno Kredi agrikol banke, kao i lizing kompanije CA lizing Srbija.

"Ovom akvizicijom realizujemo dugoročne strateške planove o proširenju poslovanja u Srbiji. Ponosni smo zbog činjenice da je naša centrala, Rajfajzen banka internešenel, prepoznala potencijal u Srbiji i podržala nas u nameri da se još bolje pozicioniramo na tržištu", kazao je predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je proces akvizicije započet u avgustu prošle godine potpisivanjem ugovora, a spajanje Rajfajzen banke i Kredi agrikol Srbija se očekuje do kraja drugog kvartala 2023. godine.

Istaknuto je kako se očekuje da će zahvaljujući tome, Rajfajzen banka povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na 12 odsto i zauzeti treću poziciju po vrednosti ukupne bilansne aktive.

Kreditni portfolio Rajfajzen banke bi nakon pripajanja Kredi agrikol banke trebalo da dostigne vrednost od gotovo tri milijarde evra, a baza aktivnih klijenata da premaši broj od milion korisnika.

"Kredi agrikole na najbolji način dopunjuje poslovanje Rajfajzen grupacije u Srbiji, zahvaljujući komplementarnom poslovnom modelu i istim vrednostima koje negujemo. Naši klijenti će nastaviti da dobijaju uslugu visokog kvaliteta na koju su navikli", kazao je novi predsednik Izvršnog odbora Kredi agrikol banke Petar Jovanović, koji je do sada bio zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke.

Rajfajzen banka Beograd je članica gripacije Rajfajzen bank internešenel, koja je poslovanje u Srbiji započela 2001. godine, a sada svoje aktivnosti razvija u tri pravca - poslovanje sa stanovništvom, poslovanje sa privredom, upravljanje sredstvima i investiciono bankarstvo.

(Beta, 04.01.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »