PSG poziva na formiranje nezavisne komisije za dodelu nacionalnih frekvencija

Beta 18.04.2022

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas na formiranje "nezavisne međunarodne" komisije koja bi trebalo da sprovede konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija.

Iz pokreta su ocenili da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nema legitimitet da o tome odlučuje što kako su naveli, "potvrđuju izveštaji Evropske komisije o Srbiji u kojima je konstatovano da to telo radi isključivo u službi režima".

"Pozivamo da se formira nezavisna međunarodna komisija čije članove će paritetno izabrati vlast i opozicija koji će sprovesti ovaj konkurs u najboljem interesu građana Srbije i njihovog istinitog, tačnog i blagovremenog informisanja kao što stoji u zakonu o informisanju", naveli su iz Pokreta slobodnih građana.

Ocenili su da je "u interesu građana da se tržište informacija liberalizuje" što se po navodima PSG, postiže kroz povećanje broja nacionalnih emitera i zabranom koncentracije vlasništva.

"Smatramo da se pre dodele nacionalnih frekvencija mora promeniti zakon o elektronskim medijima, kako bi se vratila odredba po kojoj niko ne može biti vlasnik dve televizije koje imaju nacionalnu pokrivenost. Sada su dve televizije, B92 i Prva, u vlasništvu Srđana Milovanovića, čiji brat Zvezdan Milovanović je visoki funkcioner Srpske napredne stranke", naveli su iz PSG.

(Beta, 04.18.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »