Počeo sastanak Brnabić sa sindikatima FCA, radnici očekuju povoljno rešenje njihovog statusa

Beta 07.06.2022

Sastanak premijerke Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) je počeo u zgradi gradske uprave, ispred koje se okupilo nekoliko stotina radnika i članova njihovih porodica.

Oni očekuju povoljan ishod pregovora o isplati otpremnina za one koji će biti višak zbog prelaska na novu proizvodnju.

Radnici traže i da na dobrovoljnoj osnovi bude izjašnjavanje o odlasku zaposlenih u FCA na obuku u fabrike u inostranstvu kompanije Stelantis, u čijem sastavu posluje Fijat.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević je agenciji Beta rekao da je vreme da se okonča "agonija radnika" posle najave poslodavca da će zbog prelaska na proizvodnju električnih automobila u fabrici u Kragujevcu deo zaposlenih biti višak, a da će jedan deo morati da ide na obuku u inostranstvo.

"Za sada je postignut dogovor da oni koji idu na obuke u Stelantisove fabrike po povratku u FCa imaju zagaratovano radno mesto. Tražimo da od odlaska u inostanstvo budu izuzete trudnice, samohrani roditelji, roditelji dece sa invaliditetom i jedan supružnik ako oboje rade u fabrici", rekao je Đorđević.

Dodao je da je premijerka pokazala spremnost da se postigne kostruktivan dogovor i da se nada da će danas ponuditi "pozitivno rešenje". 

Premijeka Srbije je nedavno rekla da je u FCA oko 500 radnika višak, ali će se Vlada Srbije boriti da oni dobiju što bolje otpremnine i da će im pomoći da pronađu novi posao.

Navela je da će od ukupno 2.016 radnika FCA za proizvodnju elektičnih automobila, koja će početi 2024. godine, biti potrebno 1.550.

Brnabić: U Fijatu 500 radnika višak, od sutra izjašnjavanje o odlasku na rad u inostranstvo.

U kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) tehnološki višak biće 500 radnika, a 1.500 će biti potrebno za proizvodnju električnih automobila koja će početi za dve godine, rekla je premijerka Ana Brnabić posle sastanka sa predstavnicima fabričkih sindikata i radnika.

Ona je na konferenciji za novinare u Kragujevcu objasnila da će sve ranjive kategorije radnika biti zaštićene i da će od 1. jula ove godine primati platu u punom iznosu.

Kako je istakla, od 1.500 radnika koji su potrebni da ostanu u fabrici njih 1.00 treba da idu na obuku u fabrike u inostranstvu koje su u vlasništvu Stelantisa, u čijem sastavu je Fijat, a koje su Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj.

"Radnici bi išli na rad u inostranstvo u periodu od 18 i 24 meseca, a najveći deo, 80 odsto, u fabrike u Poljskoj i Slovačkoj", kazala je Brnabić i dodala da svi radnici koji odu na obuku imaju garantovan posao kad se vrate u Kragujevac.

Izjašnjavanje radnika o odlasku na obuku počeće sutra i trajaće do 15 juna.

Za odlazak na rad u Slovačkoj radnici bi dobili bonus pre odlaska od 11.000 evra, neto plata bi im bila 800 evra, a po povratku u FCA dobili bi bonus od 6.000 evra. Slični uslovi su i za rad u Poljskoj, s tim što bi plata radnicima bila 850 evra.

"Treća kategorija radnika su oni koji su tehnološki višak, plus ono koji nisu zainteresovani za rad u inostranstvu jer neće imati posao u naredna 24 meseca", kazala je Brnabić.

Istakla je da još nije poznato kolike će biti otpremnine za te radnike, a da Stelantis obećava da će biti u iznosu zakonskog minimuma, uvećanog za 20 odsto.

Po rečima Brnabić, sutra će biti formirana radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata, radnika, kabineta premijerke, ministarstva rada i privrede i Razvojne agencije Srbije, a koja će pregovarati sa Stelatisom o otpremninama.

"Ti pregovori će trajati do 18. juna", kazala je premijerka.

(Beta, 06.07.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »