Skupština Srbije: Parlamentarna saradnja sa Ukrajinom može biti intenzivirana

Beta 07.06.2022

Parlamentarna saradnja Srbije i Ukrajine može biti intenzivirana kroz kontakte poslaničkih grupa prijateljstva i saradnjom odbora za evropske integracije, ocenjeno je danas na onlajn sastanku predstavnika odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije i Ukrajine.

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Vesna Marković i članica tog tela Dubravka Filipovski sa članovima Odbora Vrhovne rade Ukrajine razgovarale su o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i o mogućnostima za unapređenje međuparlamentarne i ukupne bilateralne saradnje, navodi se u saopštenju iz skupštine Srbije.

Predsednik ukrajinskog Odbora za spoljne poslove Oleksandsar Merezko je ukazao na situaciju u njegovoj zemlji, a Marković je izrazila saosećanje sa prijateljskim ukrajinskim narodom i žaljenje zbog žrtava i razaranja u Ukrajini.

Vesna Marković izrazila je nadu da će u što skorije vreme biti zaustavljeni sukobi i da doći do mirnog i održivog rešenja, a kako je istakla ukrajinskim izbeglicama koje se nalaze u Srbiji biće pružena sva neophodna podrška.

Prema njenim rečima Srbija podržava međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, i zahvalila Ukrajini na principijelnom stavu i takvoj istoj podršci Srbiji.

Ona je u saopštenju navelada je "Srbija podržala brojne rezolucije, deklaracije, odluke i izjave u UN, OEBS i EU osudivši rusku agresiju na Ukrajinu, kao i kršenje principa međunarodnog prava".

Sagovornici su se složili da su Srbija i Ukrajina dve prijateljske zemlje koje teže istom cilju – članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

(Beta, 06.07.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »