Opozicija protiv kandidature Nikodijevića, vlast ih optužuje za pokušaj obmane građana

Beta 11.06.2022

 Predstavnici opozicionih odborničkih grupa u Skupštini Beograda usprotivili su se danas predlogu da Nikola Nikodijević i u novom sazivu obavlja funkciju predsednika gradskog parlamenta dok je vladajuća koalicija optužila opoziciju da "pokušava da obmane građane".

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je da SNS "mora da nauči da sednice skupštine grada ne mogu izgledati kao sednice glavnog odbora stranke" kao i da "prihvati opoziciju i kritiku".

"Nećemo napuštati salu kad se bude glasalo ali mi nećemo glasati", rekla je Đurđević Stamenkovski na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta.

Ona je zatražila da se prekine s praksom tajnog glasanja jer kako je rekla, "maske moraju pasti".

"Ko god da bude izabran danas, sudbinom Beograda će i dalje upravljati Goran Vesić koji će odlučivati o budžetu grada, o zapošljavanjima, o tenderima i o svemu drugom", kazala je predsednica Zavetnika.

Dobrica Veselinović iz koalicije Moramo rekao je da će se njihovi odbornici zalagati za reviziju "svih štetnih ugovora koje je grad zaključio" jer je, po njegovim rečima, novac bahato trošen.

Dodao je da je u vreme prethodnog mandata Nikole Nikodijevića na čelu gradskog parlamenta, Beograd imao "niz problema" poput visokog nivoa zagađenosti vazduha, saobraćajnih gužvi i manjka mesta u vrtićima.

Šefica odborničke grupe Stranke slobode i pravde Mila Popović kazala je da ne očekuje ništa od gradske vlasti i ocenila da su Beogradu potrebni novi izbori.

"Da su hteli da rešavaju probleme već bi to uradili", kazala je Popović.

Predsednik odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Filip Tatalović ocenio je da će izbor Nikodijevića predstavljati "samo kontinuitet dosadašnje pogrešne gradske politike" dok je šef odbornika Narodne stranke Miloš Pavlović ponovio da njihovi odbornici neće učestvovati u glasanju za predsednika skupštine grada.

Odbornik SNS Miroslav Aleksić ocenio je da opozicija "lažno morališe" i da "narušava dostojanstvo" Skupštine Beograda.

"Ne može se porediti sadašnje vođenje grada sa vremenom šerifa Dragana Đilasa", kazao je Aleksić.

Odbornik SPS Đorđe Stanojević kazao je da će ta stranka glasati za izbor Nikodijevića koga, kako je ocenio, karakterišu "duh tolerancije i velika sposobnost".

Opozicija najavila da neće glasati za izbor predsednika Skupštine Beograda

 Više opozicionih stranaka i odborničkih grupa najavilo je da neće glasati za izbor predsednika Skupštine Beograda na današnoj konstitutivnoj sednici novog saziva gradskog parlamenta.

Obraćajući se novinarima uoči početka sednice, zamenik šefa odborničke grupe Ujedinjeni, Vladimir Pejić iz Pokreta slobodnih građana (PSG) rekao je da oni neće učestvovati u glasanju ali nije precizirao šta će se dešavati na samoj sednici.

Osim PSG, tu odborničku grupu čine i Stranka slobode i pravde (SSP), Pokret za preokret i Sindikat Sloga.

Mila Popović iz SSP ocenila je da bi, bez obzira da li će SNS i SPS imati 56 ili 60 odbornika u novom sazivu, ta vlast bila nelegitimna jer je kako je rekla, za te stranke na izborima 3. aprila glasalo manje građana nego za opoziciju.

"Zato su potrebni novi izbori u Beogradu", kazala je Popović.

Šef odbornika Narodne stranke Miloš Pavlović najavio je da će oni napustiti glasanje i pozvao "iskrene opozicionare" da učine isto dok je predsednik odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Filip Tatalović rekao da njihovi odbornici DS neće ni uzeti glasačke listiće ali da će kontrolisati kako se odvija glasanje.

Dobrica Veselinović iz koalicije Moramo rekao da je ni njihovi odbornici neće učestvovati u glasanju, ali i dodao da će putem Fejsbuka i na druge načine pokušati da prenesu dešavanja sa konstitutivne sednice.

Radmila Vasić iz pokreta Dveri najavila je da ni oni neće glasati i ocenila da dosadašnji predsednik gradskog parlamenta, Nikola

Nikodijević iz SPS, koji će kako je rekla, biti "najverovatniji" kandidat za novi mandat, ne zaslužuje da opet bude na toj poziciji.

Nikola Nikodijević ponovo predložen za predsednika Skupštine Beograda

Dosadašnji predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević predložen je na današnjoj konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta za novi mandat na toj poziciji.

Kandidaturu Nikodijevića podržalo je 56 odbornika Srpske napredne stranke i Socijalističke parije Srbije (SPS), što predstavlja većinu od ukupno 110 odbornika Skupštine grada.

Izvestilac predlagača Ivana Vilotijević sa liste SPS-Jedinstvena Srbija pozvala je gradske odbornike da podrže taj predlog jer je Nikodijević, po njenim rečima, "vratio dostojanstveno ponašanje i dijalog bez uvreda u skupštinu".

Počela konstitutivna sednica Skupštine Beograda, u toku verifikacija mandata

 Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Beograda počela je danas nešto posle 10 časova izborom verifikacionog odbora koji treba da verifikuje mandate odbornika.

Konstitutivnom sednicom predsedava Toma Fila iz SPS, kom je najstariji odbornik Vladeta Janković, kao sledećem najstarijem odborniku, ustupio mesto.

U toku je pauza kako bi verifikacioni odbor verifikovao mandate.

Nikodijević: Socijalisti i naprednjaci imaju apsolutnu većinu u novoj skupštini Beograda

 Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da Socijalistička partija Srbije (SPS), čiji je član, i Srpska napredne stranke (SNS) imaju "apsolutnu većinu" - 56 odbornika, čiji bi mandati trebalo da budu verifikovani na konstitutivnoj sednici zakazanoj za danas u 10 časova.

"Pobedili smo, imamo apsolutnu većinu, zakon ne poznaje termin tesna većina. SPS i SNS imaju tu većinu od 56 odbornika u novom sazivu", rekao je jutros Nikodijević za Radio televiziju Srbije (RTS).

Skupštinu grada Beograda čini 110 odbornika.

Kako je Nikodijević naglasio, SPS i SNS "imaju većinu za konstitusanje Skupštine, kao i za izbor gradonačelnika i svih drugih organa".

On je podsetio da se na današnjoj sednici bira predsednik gradske skupštine ali ne i gradonačelnik, navodeći i da bi sve išlo brže da nije bilo "stotine besmislenih prigovora" na rezultate beogradskih izbora.

(Beta, 06.11.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »