Vučić sa Šalenbergom o saradnji, evrointegracijama Srbije, geopolitičkim pitanjima

Beta 13.06.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa austrijskim ministrom za evropske i međunarodne poslove Aleksanderom Šalenbergom o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, geopolitičkim pitanjima, i miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao da Beograd "ceni dosadašnju posvećenost Austrije ubrzanju evropskih integracija Srbije" i dodao da se nada nastavku "kontinuirane podrške" na tom putu, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

"Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava. Takođe sam upoznao ministra Šalenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu", kazao je Vučić.

Šalenberg je predstavio Vučiću non-pejper koji je Austrija nedavno prosledila zemljama članicama EU sa željom da proces proširenja Unije učini mnogo opipljivijim, ali i da kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije koje su od koristi za sve njih, navodi se u saopštenju.

Vučić je, kako se navodi, rekao Šalenbergu da je Srbiji u interesu nastavak unapređenja političkog dijaloga sa Austrijom i produbljenje saradnje u svim ostalim oblastima od obostranog interesa.

Kad je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić je kazao da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga, kao i da je u prva četiri meseca 2022. robna razmena porasla 50,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, piše u saopštenju.

"Austrijske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 22.000 radnika, a verujem da će novouspostavljena avio-linija na relaciji Beograd–Salcburg biti od dodatnog značaja za unapređenje saradnje i približavanje naših privrednika", dodao je Vučić.

(Beta, 06.13.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »