Todorović (Narodna stranka): Tužilaštvo zvalo Milenkovića po nalogu vrha kriminalizovane vlasti

Beta 07.07.2022

Predsednik odbora za pravosuđe Narodne stranke, advokat Jovica Todorović, ocenio je danas da je tužilaštvo odmah reagovalo na navode bivše državne sekretarke u ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović o inspektoru Slobodanu Milenkoviću, "jer bi ti navodi mogli da ga diskredituju".

Todorović je u saopštenju ocenio da bi aktuelnoj vlasti odgovaralo da diskredituje Milenkovića, policajca koji je uhapsio vlasnika imanja "Jovanjica" na kome je pronađeno više od tone marihuane, Predraga Koluviju, jer je njegovo puštanje iz pritvora "sugerisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

"Tužilaštvo postupa u skladu sa onim što odgovara vladajućoj političkoj eliti i vodi računa o interesima vrha vlasti, a ne o javnom interesu suzbijanja kriminaliteta, što mu je ustavna i zakonska nadležnost i odgovornost", naveo je advokat.

Todorović je naveo da bi se diskreditacijom Milenkovića "relativizovao zločin koji se Koluviji stavlja na teret", a koji je vladajućoj eliti "veoma neprijatan zbog veza koje je Koluvija javno održavao sa državnim funkcionerima i strankom na vlasti".

On je ocenio da je sudski postupak "nevažan", kao i da je jedino važan postupak u medijima jer od njega "zavisi politički rejting".

"Onaj ko se narodu preko medija prikaže krivim, biće osuđen i proskribovan, a onaj ko se narodu prikaže nevinim, biće osloboden", rekao je Todorović.

Narodna stranka se zalaže za uvođenje posebnog poreza na luksuz Narodna stranka saopštila je danas da se zalaže za uvođenje posebnog poreza na luksuz kao socijalnog korektiva u situaciji ogromnog socijalnog raslojavanja društva u Srbiji.

"Svedoci smo da zadnjih godina raspodela društvenog bogatstva pre liči na otimačinu manjine nad većinom jer, najvećim delom, nije zasnovana na rezultatima rada i sposobnostima te manjine već je plod korupcije, nedozvoljenog klijentelizma i političkih privilegija", naveo je u saopštenju predsednik odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.

On je ocenio da taj sloj bogatih građana, pored poreza na dohodak i imovinu "mora da podnese deo tereta ekonomske krize kroz dodatno oporezivanje na luksuz", odnosno preko poreza na dobra koja nisu dostupna najvećem broju građana Srbije.

"Radi se o oporezivanju skupih statusnih proizvoda poput ekskluzivnih jahti i brodova, privatnih aviona, skupocenih automobila, luksuznih satova i skupog nakita. To bi bili direktni personalni porezi koji se ne mogu prevaliti na druge obveznike poput indirektnih poreza kao što je PDV", kazao je Borović.

Po njegovim rečima, poreske stope bi bile progresivne u zavisnosti od visine vrednosti te statusne robe.

"Prikupljena sredstva od poreza na luksuz bi se mogla namenski usmeravati za pomoć najugroženijem socijalnim kategorijama, deci bez roditelja ili lečenju dece u inostranstvu", rekao je on.

(Beta, 07.07.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »