BBC vesti na srpskom

Britanska kraljevska porodica: Princ Čarls prhvatio donaciju od milion funti od porodice Osame Bin Ladena, piše Sandej Tajms

Iz Klerens hausa, kraljevske rezidencije princa od Velsa, kažu da su ispoštovane sve procedure kada je donacija u humanitarne svrhe prihvaćena 2013. godine.

BBC News 31.07.2022
Prince Charles
Reuters

Princ od Velsa je prihvatio milion funti donacije od porodice Osame bin Ladena, javlja britanski list Sandej tajms.

Princ Čarls je novac prihvatio od dvojice polubraće Osame bin Ladena 2013, dve godine pošto je lider Al-Kaide ubijen, dodaje se.

Sredstva je primio Dobrotvorni fond princa od Velsa (PVCF).

Iz Klerens hausa, kraljevske rezidencije princa Čarlsa, saopštili su da ih je fond uverio da su preduzete „sve neophodne mere i provere", i da odluku o prihvatanju novca donose opunomoćenici.

„Svaki pokušaj da se stvari prikažu drugačije je laž", naveli su za BBC.

Dodali su i da su opovrgli više navoda iz teksta koji je objavljen u novinama.

Porodica bin Laden se odrekla Osame 1994. godine, i nema indicija da su polubraća bila uključena u njegove aktivnosti.

Prema izveštavanju Sandej Tajmsa, princ Čarls je prihvatio donaciju od Bakr bin Ladena, koji upravlja bogatstvom saudijske porodice, i od njegovo brata Šafika, i to posle sastanka sa Bakrom u Klerens hausu.

Naslednik krune prihvatio je novac uprkos brojnim prigovorima savetnika i ljudi iz fonda, navodi Sandej Tajms, citirajući više izvora.

Ipak, ser Ian Češajer, koji je na čelu Dobrotvordnog fonda, rekao je za list da je donaciju 2013. godine „pažljivo razmotrilo" petoro tadašnjih opunomoćenika.

„Sprovedene su sve neophodne mere, informacije su tražene od različitih izvora, uključujući i vlade", dodao je ser Ian.

„Doneta je odluka da se donacija prihvati u celosti. Svaki pokušaji da se stvari pokažu drugačije su netačni."

Dobrotvorni fond princa od Velsa odobrava grantove britanskim nevladinim organizacijama za projekte u Velikoj Britaniji, Komonveltu i inostranstvu.


Analiza Džona Dajmonda

- dopisnika za kraljevsku porodicu

Nijedno prekršeno nijedno pravilo, a ni zakon. Sprovedene su sve neophodne provere, pa je mišljenje traženo čak i od Ministarstva spoljnih poslova - koje je odobrilo donaciju.

Zašto je onda ovo vest sa naslovnice?

Izvor iz Dobrotvornog fonda princa Čarlsa kaže za BBC da „grehovi oca" - misleći na Osamu bin Ladena - ne treba da diskvalifikuju druge članove njegove porodice za donacije u dobrotvorne svrhe. Što ima smisla.

Ali isto tako, da li su princ Čarls i njegovo okruženje zaista mislili da je dobra ideja uzeti novac od porodice bin Laden? Ili su mislili da je to u redu sve dok ne bude javno?

Jer jednom kada javnost dozna - bez obzira na to koliko je provera urađeno i pravila ispoštovano - stvari će izgledati prilično loše.

Baš kao i ogromna keš donacija bivšeg premijera Katara ili pismo princa Čarlsa bliskom prijatelju i saradniku u kome obećava titulu viteza saudijskom državljaninu koji je obećao pozamašne donacije.

Ministri i narodni poslanici se, na kraju, biraju na izborima. Kraljevska porodica svoju poziciju i autoritet crpi iz drugih izvora, iz generalnog prihvatanja javnosti da sveukupno doprinosi kredibilitetu zemlje.

Da li se donacija od porodice bin Laden uklapa u taj model monarhije?


Osama bin Laden je bio na vrhu američke liste najtraženijih begunaca. Veruje se da je lično naredio teroristički napad na Njujork i Vašington 11. septembra 2001 - u kome je poginulo skoro 3.000 ljudi, među kojima 67 Britanaca.

Američka vojska ga je ubila 2011. godine.

Izvor iz Dobrotvornog fonda princa Čarlsa kaže za BBC da „iako ime (bin Laden) nema srećnu istoriju, grehovi oca ne bi trebalo da se odražavaju na ostatak porodice, koja je jedna od prominentnijih u tom regionu".

Izvor dodaje da je donaciju odobrilo i Ministarstvo spoljnih poslova.

Osama bin Laden being interviewed in 1998
CNN via Getty Images
Osame Bin Ladena porodica se odrekla skoro 20 godina pre navodne donacije

Ovo nije prvi put da su se princ Čarls i njegov fond našli na udaru javnosti zbog donacija.

Prošlog meseca je izveštavano o tome da je princ prihvatio kofer u kome je bilo milion evra u kešu, od bivšeg premijera Katara - što je jedna od tri donacije u kešu. Ukupna vrednost donacije bila je oko dva i po miliona funti.

Iz Klerens hausa kažu da je u to vreme donacija od šejka odmah prosleđena jednoj od prinčevih humanitarnih organizacija, kao i da su sve procedure ispoštovane.

Komisija za dobrotvorne organizacije je naknado odustala od otvaranje istrage o tom slučaju.

Policija je u februaru otvorila istragu o tvrdnjma da je fond želeo da pomogne saudijskom državljaninu.

Iz Klerens hausa kažu da princ „nije imao saznanja o navodnoj ponudi titule ili britanskog državljanstva u zamenu za donaciju njegovom fondu".


Analiza Frenka Gardnera

-dopisnika za bezbednosna pitanja

Za milione Saudijaca, ime bin Laden je potpuno bezopasno. Na zapadu, i u većini sveta, zauvek će biti povezano sa terorističkim napadom 11. septembra 2001. godine.

Ali u Saudijskoj Arabiji, to je sinonim za građevinsku firmu sa sedištem u gradu Džeda, koja je uz pomoć bogatstva stečenog naftom ulagala u izgradnju džamija, palata i drugih zgrada.

Porodica nije originalno iz Saudijske Arabije: došli su iz južnog dela Jemena, Hadramauta, odakle dolaze mnoge uspešne i bogate preduzetničke porodice u Džedi.

Osama, jedan od mnogih sinova osnivača kompanije, koji je emigrirao iz Jemena početkom 20. veka, dugo je bio poznat kao „crna ovca porodice",

Većinu 1980-ih proveo je u Avganistanu, pomažući mudžahedinima u borbi protiv invazije vojske Sovjetskog saveza, pa je u suštini bio na istoj strani sa CIA i Pakistanom.

Ali tokom 1990-ih postao je radikalni islamistički ekstremista i porodica ga se odrekla 1994. godine. Osama bin Laden je prvo prešao u Sudan, a vrlo brzo potom u Avganistan. Ostalo je istorija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.31.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »