Саговорници Демостата: Ситуација на северу Косова нестабилна, могуће намерне провокације

Бета 17.08.2022

Ситуација на северу Косова је нестабилна и могуће су намерне провокације а у случају било каквог конфликта у присуству НАТО снага, пораз Београда био би гарантован, оценили су саговорници Демостата у данас објављеној анализи тог истраживачко-издавачког центра.

Наводећи да на северу Косова "постоје услови за сукоб", новинар Миливоје Михајловић упозорио је на "реалан страх од непромишљеног потеза појединца, косовског полицајца или некога са српске стране, који би могао да изазове пуцњаву, у најгорем случају жртве", што би по његовим речима, потом створило велике проблеме.

Оценио је и да рат у Украјини "подиже температуру" и на Косову и да Приштина настоји да искористи тај сукоб како би добила бољу преговарачку позицију у Бриселу.

"Косовска политика је последњих 20 година играла на карту сарадње Србије и Русије, Хашим Тачи је увек говорио да Србија купује од Русије хеликоптере којима ће да нападају Албанце, да постоји руска база у Нишу која је директна претња Косову. Тај вокабулар има свој циљ, а то је да се на неки начин подигне степен заштите запада према Косову", навео је Михајловић.

Додао је да Куртијева влада "застрашује и врши притисак на Србе, између осталог и полицијским акцијама под плаштом борбе против криминала, с циљем да заузме боље преговарачке позиције у Бриселу" а да Београд "већ 10 година добро контролише Србе на северу Косова" који по Михајловићевим речима, не би направили никакав корак без сагласности и консултација са српским властима.

Нови рат на Косову могла би по речима директора Форума за етничке односе Душана Јањића, да покрене "једино трећа страна" пошто како је оценио, ни међу локалним Србима ни међу Албанцима не постоји расположење за нове сукобе.

"Српска заједница нема капацитет да почне сукобе или да издржи међуетнички сукоб са Албанцима, попут оног из 2004. године док међу Албанцима нема спремности да се подржи Курти, али расте енергија да се ствари врате у нормалу и да престану малтретирања", оценио је Јањић.

Додао је да би сваки сукоб на локалном нивоу на северу Косова значио "директно провоцирање позиције НАТО на Косову и у региону", као и да би у таквој ситуацији, пораз Београда био "гарантован".

Уколико и дође до провокација оне по речима уреднице портала Коссев Татјане Лазаревић, не би аутентично потекле са севера већ би биле покренуте споља.

"Београд у потпуности контролише ситуацију на северу, односно Српску листу и све институције. Није могуће да они направе било какав потез без Вучићевог знања", навела је Лазаревић.

Дијалог Београда и Приштине требало би да буде настављен сутра у Бриселу, састанком председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија.

Они би током дана одвојено требало да се састану са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

(Бета, 08.17.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »