BBC vesti na srpskom

Francuska i zatvor: Osuđenici vozili karting, upravnik zatvora kaže da je to bila „pogrešna procena"

Planirano je da se tog dana u drugom najvećem zatvoru u Francuskoj organizuje zabava i igre za zatvorenike, ali je ovaj potez izazvao nezadovoljstvo širom zemlje.

BBC News 25.08.2022  |  Pol Kirbi - BBC Njuz

Uprava Fresnesa, drugog najvećeg zatvora u Francuskoj, organizovala je dan za zabavu i igre u kojima su učestvovali i zatvorenici, ali snimci na kojima oni voze karting izazvali su negodovanje posle čega je upravnik ustanove priznao da je napravljena „pogrešna procena".

Čuvari i kažnjenici u Fresnesu na jugu francuske prestonice Pariz nadmetali su se u nizu takmičenja po uzoru na televizijski program Ko-lanta.

Trka je iznervirala mnoge.

„Da sam znao da će da organizuju ovakve trke, uveo bih vrlo jasnu zabranu", rekao je Erik Dupond-Moreti, ministar pravde Francuske.

Naredio je pokretanje istrage nakon što je snimak ovog takmičenja objavljen krajem prošle nedelje.

Predstavnici desničarskih političkih partija brzo su osudili ovaj događaj, a potom su objavljene informacije da su u igrama, poput povlačenja konopca, učestvovala i dvojica zatvorenika koji su na odsluženju kazne zbog ubistva i silovanja.

Druge igre bile su kvizovi i preskakanje prepreka.

Jedan od osuđenika je prošle godine navodno stigao na odsluženje desetogodišnje kazne.

Kada su saznali, organizatori ovog događaja su uklonili snimak sa platforme Jutjub.

Đibril Drame iz grada Fresnesa, koji je ranije organizovao slične manifestacije, tvrdi da je jasno naglasio upravi zatvora da niko koje počinio nasilan zločin ne bi trebalo da učestvuje.

U utorak je objavljen izveštaj na devet strana, u kojem se navodi da je ministarstvo dalo dozvolu, ali da nije bilo detaljno obavešteno o tome da će se koristiti kartinzi i bazeni.

Ideju su smislili upravnik zatvora Džimi Delist i lokalni organizator, a glavna namera je bila da dođe do „bratskog povezivanja zatvorenika, osoblja zatvora i mladih iz Fresnesa".


„Prema informacijama koje je ministarstvo dobilo, to je trebalo da bude sportsko nadmetanje i nije bilo pominjanja kartinga", objasnio je ministar pravde.

Iako je upravnik na udaru zbog uloge u organizaciji događaja, francuski list Figaro navodi da su šefovi odseka za komunikacije u ministarstvu odobrili objavljivanje snimka.

File pic of two prison staff at Fresnes prison
Getty Images

Slike osuđenih kriminalaca koji voze slalom unutar zatvorskih zidina nisu poželjne ako se zna da je već nekoliko mladih ljudi poginulo ili je bilo ozbiljno povređeno na francuskim ulicama zbog prebrze vožnje motora ili skutera.

Nekoliko političara desne i krajnje desne orijentacije osudilo je reakciju vlade na ovu aferu.

Dok se za zatvorenike organizuju letnje aktivnosti, jedno od tri deteta u zemlji ne ide na odmor zbog manjka novca, rekla je Helen Laport iz Nacionalnog zbora.

Zatvorima će biti prosleđene nove smernice o pravilima i vrstama aktivnosti koji su dozvoljeni, a odobrenje će izdavati kazneno-popravna služba, rekao je ministar Dupont-Moreti.


Možda će vam i ova priča biti zanimljiva:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 08.25.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »