Жигманов за Н1 о новој влади Србије и Декларацији о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије

Бета 29.08.2022

Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов рекао је данас да се разговара о томе да ли ће ДСХВ бити део нове владе Србије.

"Било је речи, исказали смо заитересованост, видећемо шта ће бити агенда нове владе, хоћемо да видимо како ће бити решавано позиционирање евроинтеграција, односа у региону", рекао је он за Телевизију Н1.

Навео је и да "још увек нису обављени разговори", те да ће ДСХВ видети шта ће мандатарка чинити.

"Ако будемо позвани разговараћемо, а након окончања обавестићемо јавност. Јасно означавамо за шта смо заинтересовани...", рекао је Жигманов.

Рекао је и да је недавно потписана Декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије последица вишегодишњег плодног, сарадничког односа установа хрватске заједнице у Србији са институцијама српске заједнице у Хрватској.

"Та сарадња је богата, али о њој се мало зна, одвија се на маргинама друштвених процеса и у сенци је великих негативних наратива и садржаја који постоје у хрватско-српским односима", казао је он.

Ту Декларацију потписали су 25. августа у Голубићу Жигманов и председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватској Милорад Пуповац.

Лидер ДСХВ је рекао за Н1 и да се у датом амбијенту, који је оптерећен, покушава деловати сараднички и отворено за добро обе заједнице.

"Обавезали смо се да ћемо радити на бољим условима за живот, да ћемо упрапређивати сарадњу, од спорта, информисања, образовања, културе али и политичког живота", рекао је он.

Према његовим речима, намера је да у оквиру политичког живота утиче на позитиван нацин, да се односи окрену ка сарадњи, да се решавају сва питања у духу помирања, поштовања, ...

"Осудили смо све акте мржње једне или друге нације, како би се у простору тензија и анимозитет смањили. Осудили смо величање злочина, тражимо правно разрешење свих учињених злочина, како би се терет који нарушава односе на правичан начин разрешио", казао је он.

Према његовим речима, када су у питању жртве рата, један део Декларације је посвећен том делу а питање несталих такође оптерећује односе.

Рекао је да када Декларација буде ратификована, да ће им требати подршка и да ће, како је казао, тражити партнере у власти у Србији и у Хрватској.

(Бета, 08.29.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »