Ristić (Narodna stranka) kritikovao Brnabić jer neće posetiti Srbe u Lipljanu, Štrpcu, Peći...

Beta 03.09.2022

Član Predsedništva Narodne stranke Žarko Ristić kritikovao je danas premijerku Anu Brnabić, jer osim severa Kosova neće posetiti i Srbe koji žive južno od Ibra, u Lipljanu, Štrpcu, Peći, Gračanici.

Ristić, koji je stranački zadužen za Kosovo i Metohiju, u saopštenju je naveo da Brnabić za skoro deset godina koliko je na vlasti i u vrhu političkog života Srbije nikada nije posetila Kosovo.

Kazao je i da se "postavlja pitanje gde je bila svih tih godina" i šta je motiv da se i ona "setila i Kosova i Metohije".

Ocenio je da se Brnabić, s " titulom mandatara" nove Vlade Srbije "setila da posao nije završila do kraja i javno najavljuje posetu krajnjem severu Kosova, odnosno Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću".

"U isto vreme mandatarki ne pada na pamet da poseti i Srbe u Lipljanu, Štrpcu, Peći, Gračanici, Trepči, pa ni i Prištinu ne želi da dođe, kao da želi da pošalje poruku da tamo nema nikog, što je još jedna velika laž", rekao je on.

Naveo je da "tamo, takođe žive Srbi ali i drugi građani" koji, kako je ukazao, "zavređuju posetu predstavnika Srbije, ali i srpskih političara".

Rekao je da su na severu Kosova "na snazi restrikcije električne energije", te ocenio da bi Brnabić trebala da ponese agregate za struju i pokloni ih Srbima" umesto što vodi direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i za eUpravu Mihajla Jovanovića.

Ocenio je da sve u Srbiji "mora da zabrine " što je pored posete Brnabić severu Kosova, "najavljena poseta ministara iz kabineta Aljbina Kurtija" Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

"O tome nema rasprave niti jedne reči, što je još jedan dokaz usaglašenih koraka, iste političke platforme, odnosno zajedničke politike Srpske liste i stranke Aljbina Kurtija", kazao je on.

Ocenio je i da, dok se narodu Srbije reklamira uživanje u vinima iz Zapadnog Balkana, u isto vreme "ispod radara" provlači "još jedno očigledno usaglašeno delovanje Srpske napredne stranke, odnosno agende Brnabić i Kurtija".

Upozorio je građane Srbije "da se na ovaj način uvlači u problem i južni deo Srbije (Preševo, Bujanovac i Medveđa)", u kako je naveo, "već otvorenu agendu odvajanja Kosova i Metohije".

Dodao je i da o "Zajednici srpskih opština više nema ni reči" jer se, kako je kazao, "radi na posetama ministara iz Kurtijeve vlade delovima Srbije, koji su naseljeni Albancima, poput Preševa i Bujanovca".

(Beta, 09.03.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »