Stefanović: Skupština mora da se uključi u pregovarački proces između Beograda i Prištine. Poslanička grupa Ujedinjeni neće glasati za Vučićev izveštaj o Kosovu

Beta 13.09.2022

Šef poslaničke grupe Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenio je da Skupština Srbije treba da se uključi u pregovarački proces između Beograda i Prištine, jer Kosovo "nije partijsko već državno pitanje od najvećeg značaja".

"Zatražićemo formiranje posebne skupštinske komisije koja bi imala zadatak da u roku od 30 dana izradi platformu i smernice za državno delovanje o pitanju Kosova i Metohije", rekao je Stefanović za list Nova.

On je dodao da bi u tu komisiju ušla po dva predstavnika svake poslaničke grupe, a njen deo bi bili i predstavnici nevladinog sektora, SANU, univerziteta i crkve.

"Bitno je da mi postavljamo dva postulata po kojima treba ta komisija da odlučuje - jedan je da se pridržavamo Ustava Srbije, a drugi je spremnost za nastavak dijaloga", kazao je on.

Poslanička grupa Ujedinjeni neće glasati za Vučićev izveštaj o Kosovu

Poslanik u Skupštini Srbije Borko Stefanović izjavio je danas da poslanička grupa "Ujedinjeni" neće glasati za Izveštaj o pregovorima sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, koji će u parlamentu predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stefanović, koji je i funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) izjavio je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine da je taj izveštaj "još jedna potvrda da se u Srbiji vodila politika jednog čoveka", i da nije napravljeno nikakvo jedinstvo ni najširi politički konsenzus.

"Ovaj izveštaj je sakupljen hod po mukama vlasti od deset godina, izveštaj uzmicanja i popuštanja pod pritiscima. Izveštaj ne pokazuje put u budućnost i koliko je koštalo da se lažno uzvikuju pobede", rekao je Stefanović.

Dodao je da je poslanička grupa "Ujedinjeni" podnela inicjativu Skupštini Srbije "koja daje odgovor na pitanje kuda dalje", a da je suština tog predloga formiranje posebnog skupštinskog tela, komisije u kojoj bi sve poslaničke grupe imale svoje predstavnike, kao i nevladine organizacije, univerzitet i crkva.

"Naša inicijativa predstavlja poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 (Ujedinjenih nacija) i neophodnost nastavka dijaloga i rešavanje kroz dijalog svih nerešenih pitanja sa Prištinom, osim pitanja priznanja nezavisnosti Kosova", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima zadatak skupštinske komisije bi bio da za 30 dana "uobliči platformu" za dalje pregovore po kosovskom pitanju.

"To je prilika da se skupština prvi put uključi u pregovački proces i da Srbija dobije najširi konsensuz po ovom pitanju. Mi ćemo predstaviti rešenja, nećemo se baviti golom kritikom i neće da se ovo skupštinsko zasedanje pretvori u međusobno napadanje i cirkus o tome ko je dobro a ko šta loše uradio", rekao je Stefanović.

(Beta, 09.13.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »