BBC vesti na srpskom

Климатске промене: Лето 2022. године најтоплије у Европи од када постоје мерења

Топлотни таласи и екстремна суша донели су најтоплије лето Евопи, показују сателитски подаци.

BBC News 13.09.2022  |  Мет Мекграт - Дописник за
Sun
Гетти Имагес

Лето 2022. године најтоплије је забележено у Европи од када постоје мерења, подаци су сателитског праћења које спроводи Европска унија.

Низ екстремних топлотних таласа и дуг сушни период у јуну, јулу и августу утицали су да овогодишње температуре буду више од свих претходно забележених.

Сервис за климатске промене Коперникус саопштио је да подаци показују да је август у Европи био најтоплији у историји уз „знатну разлику&qуот;.

Месец август био је трећи најтоплији на светском нивоу, од када постоје мерења, показују истраживања.

Сваком ко је овог лета искусио интензивне врућине широм континента неће бити изненађујуће што су широм Европе премашене до сада највише забележене температуре - са великом разликом.

Највише температуре забележене су током лета у целини, као и у августу, подаци су Коперникуса.

Лето је било за 0,4 степена Целзијуса топлије у односу на прошлогодишње, које је било претходно најтоплије.

Август је био за 0,8 степена топлији у однусу на исти месец 2018.

fire
Гетти Имагес
Пожари су погодили многе државе, а међу њима је Португал

„Интензивна серија топлотних таласа широм Европе, уз уобичајене сушне услове, довела је до екстремно високих температура, суше и огромних пожара у многим деловима Европе, утичући на друштво и природу на много различитих начина&qуот;, рекла је Фреја Вамборг, научница у Коперникусу.

„Подаци показују да у Европи нису забележене највише температуре само у августу, већ и током целог лета, док је претходни температурни летњи рекорд био тек једну годину стар.&qуот;

У Великој Британији 19. јула забележена је највиша температура од 40,3. У односу на претходно највиших 38,7 степена из 2019. забележен је значајан пораст.

Екстреми су забележени и у многим другим земљама. У Француској је највиша температура од када постоје мерења забележена у чак 64 регије, док је у јулу у Португалу измерено 47 степени.

И у Србији су термометри овог лета прелазили 40 подељак на Целзијусовој скали, а према подацима Републичог хидрометеоролошког завода, најтоплији дан био је 23. јул када је у Банатским Карловцима измерено 40,6 степени.

Највиша забележена летња температура - 44,9 степени, измерена у Смедеревској Паланци 24. јула 2007, није премашена.

Европа бележи и најтежу сушу у претходних 500 година.

Август је и широм света био најтоплији од када постоје мерења, а суше су захватиле и Кину.

drought
Гетти Имагес
Суше у Европи су највеће у последњих 500 година

Али слика није била баш свуда иста - у многим подручјима пљускови су изазвали поплаве.

Пакистан је недавно погодио влажни период јачи од уобичајеног и изазвао огромне поплаве, а изгубљено је много живота и имовине.

Сателитски подаци такође показују да је у Скандинавији време било влажније од просека, као и у деловима јужне и југоисточне Европе, где је огромна олуја донела снажне ветрове и падавине.

Климатолози кажу да су очекиване и екстремне врућине и влажни услови могу очекивати у клими која се загрева, где су емисије гасова са ефектом стаклене баште из људских активности већ подигле температуре за више од 1,1 степена Целзијуса.


Да ли Европу чека сушна будућност?


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 09.13.2022)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Друштво, најновије вести »