BBC vesti na srpskom

Ukrajina i Rusija: Pronađena masovna grobnica u oslobođenom gradu Izjumu, tvrde ukrajinski zvaničnici

Smatra se da se više od 400 tela nalazi u grobnici u gradu koji je do nedavno bio pod ruskom kontrolom, kažu zvaničnici.

BBC News 17.09.2022  |  Ugo Bačega - BBC Njuz, Kijev
Ukrainian serviceman walks among graves of mostly unidentified civilians and Ukrainian soldiers at an improvised cemetery in the town of Izium
Reuters
Vojnik prolazi pored grobova u šumi u okolini Izjuma

Ukrajina tvrdi da ima dokaze o masovnoj grobnici u Izjumu, severoistočnom gradu koji je nedavno oslobođen od ruske okupacije.

Ukrajinske snage otkrile su stotine drvenih krstova, od kojih je većina označena brojevima, u šumi izvan grada.

Vlasti su saopštile da će u petak započeti ekshumaciju nekih grobnica.

Šef regionalne policije Vladimir Timoško rekao je za BBC da se pretpostavlja da je tamo zakopano više od 400 tela.

„Rusija svuda ostavlja smrt", rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, pominjući i druge prijavljene masovne grobnice pronađene posle povlačenja ruskih trupa.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici su ranije optužili ruske trupe za ratne zločine.

Moskva to poriče.

Još nije poznato šta se dogodilo sa žrtvama, ali neki izveštaji sugerišu da su mnogi možda poginuli u granatiranju ili su umrli zbog teških uslova života, bez zdravstvene pomoći.

Postoje i znaci da bi neki od grobova mogli pripadati ukrajinskim vojnicima.

Izjum
BBC

Ruska vojska je napala Izjum još u ranoj fazi rata, a bio im je ključan kao logističko središte za snabdevanje trupa.

U obraćanju, Zelenski je rekao da su u toj oblasti počele „neophodne proceduralne radnje".

„Želimo da svet zna šta se zaista dešava i do čega je dovela ruska okupacija. Buča, Marijupolj, sada, nažalost, Izjum... Rusija svuda ostavlja smrt", rekao je on.

„I za to mora da odgovara".

Ukrajinski lider je mislio na navodne masovne grobnice pronađene ovog proleća u Buči, u blizini glavnog grada Kijeva, kao i u blizini Marijupolja - ključne luke na jugoistoku Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije.

Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, objavio je na Tviteru fotografiju navodne masovne grobnice, dodavši da se više informacija očekuje u petak.

Veliki deo Izjuma je u ruševinama.

Jedan lokalni političar je rekao novinarima da je do 80 odsto gradske infrastrukture uništeno, a da se tela još iskopavaju iz ruševina.


Izjum i niz drugih gradova u regionu Harkova, na istoku Ukrajine, oslobođeni su ranije ovog meseca tokom brze ukrajinske kontraofanzive koja je, izgleda, iznenadila ruske trupe i ostavila ih nespremne da brane pozicije.

Ukrajina je ranije saopštila da je identifikovala više od 21.000 mogućih ratnih zločina, među kojima i ubijanje civila i silovanja, koje su počinile ruske trupe otkako je predsednik Vladimir Putin naredio invaziju 24. februara.

Istražitelji i novinari su pronašli ono što se činilo kao dokaz o namernom ubijanju civila u Buči i drugim obližnjim oblastima.

Ukrajinske snage saopštile su da su pronašle masovne grobnice i dokaze da su civili ubijeni nakon što su im noge i ruke bile vezane.

Međunarodni krivični sud je već poslao tim istražitelja i forenzičara u Ukrajinu.

Američki predsednik Džozef Bajden i bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson optužili su Rusiju da je izvršila ratne zločine u Ukrajini.

Ruska vlada je više puta negirala da je namerno ubijala civile, optužujući Ukrajinu i Zapad za fabrikovanje i nameštanje dokaza.


Pogledajte video: Šta je ratni zločin


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.17.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »