Sastanak predsednika Srbije i šefa diplomatije Kine na marginama sednice Generalne skupštine UN

Beta 22.09.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa kineskim državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Vang Jijem na marginama tekućeg 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

Kako je prenela Sinhua, Vučić je zamolio Vanga da prenese srdačne pozdrave kineskom predsedniku Si Đinpingu, rekavši da odnosi Srbije i Kine istinski odražavaju međusobno poštovanje i međusobno poverenje, a da se praktična ekonomska i trgovinska saradnja dve zemlje ubrzano razvija. On je još jednom zahvalio Kini na snažnoj podršci i pomoći ekonomskom i društvenom razvoju Srbije.

Srbija, rekao je Vučić, neguje prijateljstvo sa Kinom, čvrsto se drži politike jedne Kine i priznaje da u svetu postoji samo jedna Kina i ta pozicija se nikada neće promeniti.

Vang je Vučiću preneo srdačne pozdrave Sija, rekavši da Kina ceni solidarnost Srbije u očuvanju nacionalnog suvereniteta, nacionalnog dostojanstva i legitimnih prava i interesa.

Pozdravljajući pozitivna dostignuća u izgradnji Srbije, Vang je rekao da su Kina i Srbija međusobno pouzdani partneri od poverenja.

Pod strateškim vođstvom šefova dve države, kinesko-srpski odnosi su ušli u novu eru snažnog razvoja, a praktična saradnja jača i unapređuje se, doprinoseći razvoju i revitalizaciji Srbije, rekao je Vang.

Kinesko-srpsko prijateljstvo je dodatno učvršćeno u zajedničkoj borbi protiv pandemije kovida-19, a solidarnost i međusobno poverenje dve strane su učvršćeni, rekao je on.

Kina je spremna da nastavi da pruža pomoć i podršku u skladu sa potrebama Srbije i da radi sa Srbijom na izgradnji bližih bilateralnih odnosa, rekao je Vang.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Vang je rekao da je od svog početka pre 10 godina saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope  fokusirana na praktičnu saradnju i da se držala otvorenosti, transparentnosti i dopunjavanja prednosti, dajući plodne rezultate sa potencijalom koji tek treba da se iskoristi. Kina se raduje saradnji sa Srbijom i drugim zemljama centralne i istočne Evrope na daljem unapređenju obostrano korisne saradnje dve strane.

(Beta, 09.22.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »