BBC vesti na srpskom

Privreda i energetika: Kada će biti uključeno grejanje u Srbiji - protesti i prekršajne prijave

Iako je zima sve bliže oktobarski dani su prilično topli, ali je pitanje kada će topli biti i radijatori. U Kragujevcu organizovani protesti, u Beogradu podnete krivične prijave.

BBC News 26.10.2022  |  Slobodan Maričić - BBC
Radijator
Getty Images

Tekst je ažuriran 26. oktobra

Iako 2022. godina polako prolazi, a zima je sve bliže, oktobarski dani do sada su bili prilično topli, ali je pitanje kada će topli biti i radijatori.

Topli oktobarski dani sa temperaturama oko 20 stepeni Celzijusovih, ali i energetska kriza širom sveta izazvana pre svega ratom u Ukrajini, zbog čega mnoge zemlje uvode mere štednje, uslovili su da nekoliko gradova Srbije, među kojima i prestonica Beograd, odloži početak grejne sezone.

„Bilo bi energetski neefikasno i nerazumno da kada je temperatura 22 stepena uključujemo grejanje... Nema potrebe da počnu tople probe i da centralno grejanje krene pre kraja oktobra", izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Grejna sezona zvanično je trebalo da počne 15. oktobra i da traje do 15. aprila, ali Brnabić kaže da je odluka o tome kada će početi na lokalnim samoupravama.

Odluku o odlaganju za sada su doneli Beograd, Kragujevac i Pirot, Užice nije, dok u Novom Sadu ima grejanja.

Grejanja nema ni u Sjenici, na jugozapadu, najhladnijoj opštini u Srbiji.

„Kod nas je poslednjih sedam ili osam dana bilo minusa, ali je posle malo otoplilo", kaže predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić za BBC na srpskom.

„Videćemo kada će to biti, ponašaćemo se u skladu sa aktuelnim prilikama, ili možda pre neprilikama, u duhu sveukupne situacije i potrebe za štednjom."

U Odluci u o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu navodi se da su nadležni dužni da postižu i održavaju propisnu temperaturu pri spoljnoj temperaturi do 15 stepeni.

U Srbiji su jutra sveža, ali su dani pretežno sunčani i topli.

Temperatura u većini mesta danima je oko 20 stepeni.

Protesti u nekim gradovima, prekršajna prijava protiv preduzeća Beogradske elektrane

Posle nekoliko dana protesta u Kragujevcu zbog toga što grejanje nije pušteno sredinom oktobra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. oktobra rekao da će zbog sukoba u Ukrajini u svim zemljama biti problema do kraja zime, ali da će u Srbiji uskoro početi grejanje, bez obzira na temperaturu.

Dan posle Vučićeve izjave, organizacija potrošača Efektiva objavila je na društvenim mrežama da je protiv preduzeća Beogradske elektrane i bivšeg direktora tog preduzeća Radeta Baste podneta prekršajna prijava zbog neosnovanog odlaganja grejne sezone.

Na fotografiji zahteva za pokretanje prekršajnog postupka vidi se da su prijavu Prekršajnom sudu u Beogradu podnela dva fizička lica koje zastupa advokat.

U tom zahtevu je navedeno da su Beoelektrane bez pravnog osnova donele odluku o odlaganju početka grejne sezone, a da prethodno nije izmenjena Odluka Skupštine grada Beograda da grejna sezona počinje 15. oktobra i završava se 15. aprila.

U toj prekršajnoj prijavi se navodi da je Skupština grada nadležna za izmenu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, a ne Gradsko veće, koje je, kako je 14. oktobra izjavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, odlučilo da odloži početak grejne sezone.

„Punomoćnik oštećenih predlaže da Prekšajni sud protiv okrivljenih pokrene prekršajni postupak i da ih oglasi krivim", stoji u prijavi, u kojoj je citiran i deo Odluke o snabdevanju toplotnom energijom koji za njeno nepoštovanje predviđa kaznu od 150.000 dinara za komunalno preduzeće i 25.000 za odgovorno lice.

Bivši direktor Beoelektrana Rade Basta je 26. oktobra postao ministar privrede, pošto je Skupština Srbije izabrala novu vladu.

O grejanju

U Sjenici je tokom vikenda temperatura bila od tri do 15 stepeni, da bi već krajem sledeće sedmice tokom jutra bilo i blagih minusa.

Mujagić zbog toga, na pitanje o početku grejne sezone, između ostalog i kaže da je Sjenica „uvek izuzetak".

Reč je o mestu koje pripada Zlatiborskom okrugu i u kojem je prema popisu iz 2011. godine bilo oko 14.000 stanovnika, a koje je poznato kao veoma hladan kraj.

U Sjenici su beleženi i slučajevi temperature i do -35 stepeni.

„Opština smo sa najvišim administrativnim sedištem u čitavoj zemlji i prostoru koji je najhladniji na prostoru Srbije", kaže Mujagić.

Ipak, grejanje ni kod njih još nije krenulo, a Mujagić kaže da će se štedeti „samo onoliko koliko prostor na kojem žive dozvoljava".

„Ako ne krenete na vreme grejanje po javnim institucijama, onda se uključuju grejalice i troši se struja, tako da se ne može mnogo uštedeti", navodi.

„Ili ćete trošiti ugalj, ili će biti veća potrošnja električne energije."

U pojedinim delovima zemlje za to vreme uveliko vlada „miholjsko leto".

Ugalj
Reuters
Ugalj
  • Beograd - odloženo

Grad Beograd doneo je odluku da se „u skladu sa vremenskim uslovima i opštom situacijom sa energentima u svetu i u Srbiji", odloži početak grejne sezone, izjavio je 14. oktobra gradonačelnik Aleksandar Šapić novinarima.

Rekao je da je Gradski štab za vanredne situacije ovlašćen da svakog dana prati vremenske uslove i u skladu sa njima izveštava „Beogradske elektrane" kada bi grejna sezona mogla da krene, o čemu će građani biti obavešteni.

On veruje da će to svakako biti do početka novembra.

„Zbog domaćinskog poslovanja, mislimo da je mnogo važnije da budemo sigurni da onda kada bude bilo zaista hladno naši domovi budu topli, nego da zbog formalnosti sada počne grejanje, a vremenski uslovi nam idu na ruku.

„Treba istaći da će ušteda u novcu biti velika, a procene su da svaki dan odlaganja grejne sezone ona iznosi nekoliko miliona evra. Na nama je da iskoristimo ove povoljne vremenske prilike i pokušamo da uštedimo energente", rekao je Šapić, prenosi Beoinfo.

Štedeće se, kako je naveo, i na novogodišnjoj rasveti. Rasveta će biti postavljena od 15. decembra do 15. januara.

„Biće uključena samo mesec dana i ograničićemo je na uži, turistički deo grada", rekao je gradonačelnik Beograda.

  • Niš - ne zna se

Kada će radijatori u Nišu biti topli i dalje nije poznato, prenose Južne vesti.

Direktor Gradske toplane Predrag Milačić izjavio je da se još čeka odluka država o odlaganju početka grejne sezone.

„Ukoliko odluke ne bude, startujemo sutra", izjavio je Milačić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u petak je rekla da stoji odluka da 15. oktobra počinje grejna sezona, a da od toplane zavisi kada će i koliko biti grejanje u skladu sa vremenskim prilikama.

„Mi smo spremni, gas imamo, ako i dovoljne količine mazuta za svaki slučaj, ali s obzirom da ne znamo kakva nas zima očekuje, ni da li će biti isporuke gasa i nedostatka mazuta možda na tržištu, mi smo spremni da i postojeće kapacitete popunimo i da spremni dočekamo završetak grejne sezone 15. aprila", rekla je Sotirovski.

  • Novi Sad - prilagođavanje

Gradsko veće Novog Sada zadužilo je da Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana" grejnu sezonu prilagodi spoljašnjim temperaturnim uslovima, prenosi Beta.

Neophodno je racionalno planiranje i potrošnja energenata, imajući u vidu povoljne temperature i potrebu za štednjom, saopšteno je nakon sednice.

„Nadamo se da će građani Novog Sada imati razumevanja, imajući u vidu da je u zajedničkom interesu da racionalno i ekonomično raspolažemo energentima.

„Ako iskoristimo ove povoljne vremenske prilike, uštedećemo i novac i energente, ali i obezbediti nesmetanu isporuku za celu grejnu sezonu 2022/2023", dodaje se u saopštenju.

  • Kragujevac - odloženo, poštuju se preporuke Vlade Srbije

Gradonačelnik Nikola Dašić još početkom septembra je rekao da se grad Kragujevac „ponaša ozbiljno i odgovorno kako bi građanima obezbedio grejanje" i da bi ono moglo da počne već 1. oktobra.

Međutim, Gradsko veće je u petak, 14. oktobra odlučilo da se početak grejne sezone odloži najkasnije do 1. novembra.

„Odluka je doneta u skladu sa prognoziranim dnevnim temperaturama koje su znatno iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine, ali i preporukom Vlade Srbije za racionalnu upotrebu i štednju energenata.

„Kretanje dnevne temperature pratiće se svakodnevno i građani će blagovremeno biti obavešteni kada su se stekli uslovi za početak grejne sezone. Računi za oktobar biće umanjeni za broj grejnih dana bez grejanja", saopšteno je posle sednice kragujevačke uprave.

  • Užice - grejanje pre podne zbog hladnijih jutara

„Grejna sezona u Užicu neće kasniti i počeće 15. oktobra, kako je to predviđeno gradskom odlukom", izjavio je za Danas Branko Filipović, direktor užičke toplane.

„Međutim, ako spoljna temperatura bude viša od 12 stepeni, sistem nećemo pokreti zbog uštede energenata", dodao je Filipović.

Ipak, on navodi da su jutra u Užicu hladna, tako da će grejanja „najverovatnije biti u jutarnjim časovima", uz isključivanja tokom dana u zavisnosti od spoljne temperature.

Užička toplana je nedavno zatražila poskupljenje te usluge za skoro 18 odsto, zbog kako je Filipović rekao, poskupljenja svih energenata.

Međutim, on dodaje da se Gradsko veće o tome se još uvek nije izjasnilo.

  • Pirot - odloženo

Nova grejna sezona u Pirotu odložena je do 30. oktobra, izjavio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, prenela je agencija Beta.

„Ako bude nepredviđenog pada temperature grejanje će početi i ranije, pre svega zbog dece u vrtićima i školama", rekao je Vasić.

On je najavio i poskupljenje grejanja za 12,5 odsto, prenose Južne vesti.

Vasić navodi da je „remont postrojenja uspešno završen, kao i javna nabavka za dopunu gasa", a ističe i da je „određena količina tog energenta već dopremljena u Pirot".

Prema trenutnom planu, dodaje, tople probe daljinskog grejanja biće od 27. do 29. oktobra.

  • Majdanpek - verovatno neće sutra

Direktor toplane u Majdanpeku Đorđe Roškić rekao je da čekaju uputstva lokalne vlasti i da zbog visokih temperatura grejanje, verovatno neće početi sutra.

„Potrošačima ćemo naplatiti onoliko koliko smo grejali", rekao je Roškić, prenosi N1.

  • Subotica - gleda se temperatura

Direktor Toplane u Subotici Saša Petković rekao je da grejna sezona kod njih treba da počne ako su temperature tri dana ispod 12 stepeni, prenosi N1.

Kako navodi, sistem se sam isključi ukoliko temperatura poraste iznad tog nivoa.

„Temperature jako variraju u kratkim vremenskim intervalima i to stvara veliki problem jer se pri uključivanju i automatskom isključivanju stvaraju, ne samo veliki troškovi zbog gubitka energije, nego nije dobro ni za sistem", rekao je Petković.

  • Zrenjanin - verovatno od subote

Grejanje u Zrenjaninu trebalo bi da počne po planu - u subotu, 15. oktobra.

Tako su pre dva dana najavili čelnici zrenjaninske toplane kada je gradonačelnik Simo Salapura posetio ovo postrojenje.

Ostavili su međutim, i u tom gradu malu rezervu sa napomenom da će javiti ukoliko dođe do promene takve odluke.

Rekli su da imaju dovoljno energenata, a ranije je najavljeno da će grejanje za Zrenjanince ove godine biti skuplje.

Svi drugi, za sada, na teritoriji Vojvodine još nemaju konkretan odgovor na pitanje da li grejan sezona počinje na vreme ili se odlaže za 1. novembar.

Gas line technician
Getty Images

O energentima

O poskupljenjima energenata, struje, ali i svih drugih namirnica priča gotovo ceo svet.

Grejna sezona ove i prošle godine počinje u potpuno drugačijim energetskim okolnostima.

Rat u Ukrajini koji je počeo invazijom Rusije na tu zemlju u februaru 2022, doveo je do energetske nestabilnosti u Evropi.

Evropska unija je uvela sankcije Rusiji na izvoz određenih količina nafte i gasa, što je izazvalo bojazan u brojnim zemljama Starog kontinenta da tokom ove grejne sezone neće biti dovoljno energenata.

Premijerka Brnabić ipak navodi da je Srbija spremna za grejnu sezonu.

„Nema potrebe da budemo bahati i rasipnici", izjavila je Brnabić u sredu.

„Sve i da nije energetska kriza nije potrebno da se uključuje grejanje na visokim temperaturama", rekla je premijerka.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima da je ima dovoljno energenata, gasa i mazuta.

„Kada govorimo o grejnoj sezoni, Poslovno udruženje Toplane Srbije i Beogradske elektrane, kao i EPS, Elektromreže Srbije, Elektrodistribucija Srbije, Srbijagas, Uprava za rezerve energenata su potpuno spremni za početak grejne sezone u skladu sa Zakonom o energetici", navela je Mihajlović.

Direktor „Srbijagasa" Dušan Bajatović takođe navodi da ima dovoljno zaliha gasa za predstojeću zimu, ali i dodaje: „Ako je stvarno miholjsko leto, zašto da ne uštedimo".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih meseci je pominjao i mogućnost dodatnog uvoza struje tokom zimskog perioda.

On je početkom septembra zatražio od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pomoć u isporuci električne energije iz Azerbejdžana u Srbiju.

„To bi nam u zimskim mesecima mnogo toga olakšalo", rekao je Vučić.

Zbog problema sa energetskim pogonima, Milan Đorđević iz sindikata radnika EPS rekao je za N1 da će uvoza struje na zimu sigurno biti.

„Kolubara nema dovoljno uglja da može da podmiri Termoelektranu Nikola Tesla da bi se proizvela domaća električna energija u dovoljnoj količini", dodao je Đorđević.

„Situacija u Kolubari je takva da mi ne očekujemo da damo stopostotnu proizvodnju, onu koju smo mi navikli."


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.26.2022)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »