Gajić (NS): Vlast Srbije ne sme da raspiše nove izbore, a ističe joj rok za formiranje vlade

Beta 19.10.2022

Poslanik Narodne stranke, Vladimir Gajić, izjavio je danas da razlozi za usvajanje Predloga izmena zakona o ministarstvima po hitnom postupku i za stupanje tih izmena na snagu odmah, a ne po isteku zakonskog roka od osam dana, "služe da prikriju jedini pravi razlog": da ističe ustavni rok za formiranje Vlade Srbije.

"Vi ne smete da raspišete nove izbore ne zato što se plašite opozicije, nego zato što to nije u agendi namesnika Srbije", rekao je Gajić poslanicima vladajuće većine na sednici Skupštine Srbije.

Gajić je kritikovao SNS, jer "u vladi koja će imati najviše ministarstava u Evropi", nije predvidela ministarstva za Kosovo i Metohiju, ni za dijasporu uprkos tome što "više miliona Srba živi van Srbije, a režimu odgovara kada oni godišnje pošalju doznake u vrednosti od pet milijardi evra".

Poslanik je naveo da je naslovna strana lista koji izlazi u Prištini s naslovom "Hvala, Vuče", koja se odnosi na predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića i postavljanje pitanja Međunarodnom sudu pravde u Hagu, zapravo "usluga Hašima Tačija režimu Aleksandra Vučića", i podsetio da je Tači u pritvoru u Hagu, optužen za ratne zločine.

"Tu naslovnu stranu, koja je rezultat usluge Hašima Tačija, režim u Beogradu koristi za napade na Jeremića i ponavlja tu besmislenu mantru", rekao je Gajić.

Gajić je pozvao predstavnike vlasti da u napadima na opoziciju i Jeremića "prekinu da ponavljaju pogrešno tumačenje mišljenja Međunarodnog suda pravde", jer time pomažu kosovskim Albancima, a podrivaju položaj Srbije.

"U tom mišljenju Suda navodi se da deklaracija o nezavisnosti Kosova 'nije akt Skupštine Kosova, niti privremenih institucija na Kosovu, nego da je reč o privatnom dokumentu kojim se ne krši međunarodno pravo'. U mišljenju se izričito navodi i da 'obaveza poštovanja teritorijalnog integriteta važi među državama članicama UN, pa ovaj princip ne važi za autore deklaracije, jer oni nisu bili predstavnici bilo koje međunarodno priznate države'", rekao je Gajić.

On je podsetio da pitanje sudu u Hagu nisu sačinili Vuk Jeremić koji je bio ministar spoljnih poslova, ni bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

"Pitanje je sačinio ekspertski pravni tim Srbije, koji je prethodno pobedio na dva suđenja u kojima su odbijene tužbe Hrvatske i BiH protiv Srbije za genocid. Međunarodni sud pravde nije odgovorio na pitanje koje mu je postavljeno, nego je promenio pitanje i odgovorio na to promenjeno pitanje", zaključio je Gajić.

(Beta, 10.19.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »