PSG pita zašto Srbija nije učestvovala na parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme

Beta 27.10.2022

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da zahteva od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da odgovori zašto Srbija, kao jedina zemlja u Evropi, pored Belorusije, nije učestvovala na Prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme, 24. i 25. oktobra u Zagrebu.

PSG navodi da su, pored svih zemalja iz Evrope, na samitu učestvovale i najrazvijenije države sveta: SAD, Kanada, Japan i Australija, a parlament Srbije nije imao svoje predstavnike.

"Smatramo da je Srbiji bilo mesto na ovom samitu, tim pre što je Srbija zvaničim glasanjem u UN osudila rusku agresiju na teritoriji Ukrajine i više puta potvrdila da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što podrazumeva da je Krim njen sastavni deo", navodi PSG.

U saopštenju se dodaje da "Vlada koja je juče dobila mandat da vodi politiku u najizazovnijem periodu od pada Berlinskog zida, ima obavezu da usklađivanjem svoje spoljne politike, ne samo deklarativno, već i suštinski i nepovratno Srbiju uvede u društvo najrazvijenijih zemalja Evrope, gde politički, geografski i kulturološki odavno pripadamo".

(Beta, 10.27.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »