Bajić: Suzana Kujundžić Ostojić zloupotrebila položaj predsednice Bunjevačkog nacionalnog saveta

Beta 31.10.2022

 Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB), Mirko Bajić, optužio je danas predsednicu Bunjevačkog nacionalnog saveta, Suzanu Kujundžić Ostojić, da je zloupotrebila položaj nakon što je medijima prosledila saopštenje za javnost u vezi sa imenovanjem Tomislava Žigmanova na mesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

"Nacionalni savet po Statutu i Poslovniku donosi odluke i zaključke, a ne saopštenja. Saopštenje javnosti može se dati o tome koja je odluka doneta i kako glasi odluka ili zaključak koji je Savet većinom glasova doneo. Nikakvu odluku ili zaključak o imenovanju ministra Žigmanova savet nije doneo. Predlog zaključka koji je dala grupa od sedam članova ovog Saveta nije ni stavljena na glasanje, što se iz zapisnika vidi, niti je o tome donesena bilo kakva odluka", istakao je Bajić u saopštenju ove stranke.

Dodaje da se predlog zaključka koji je dala grupa od sedam članova, a koji nije stavljen na odlučivanje, razlikuje se od saopštenja Kujundžić Ostojić u jednom pasusu.

"Polaganjom zakletve, ministar Žigmanov priznao je Ustav i zakone Srbije. Od ministra Žigmanova zahtevamo da se odrekne stavova DSHV-a i da javno izjavi da je bunjevački jezik maternji jezik Bunjevaca, a ne nakaradni jezički monstrum' kako je u medijima izneo, i da jasno i nedvosmisleno izjavi da su Bunjevci ravnopravna nacionalna manjina u Srbiji, a ne subetnički identitet Hrvata".

Kujundžić Ostojić, navodi se dalje, "veruje da će ubuduće Tomislav Žigmanov, da se žargonski izrazimo, 'voleti Bunjevce' bez obzira šta je činio i izjavljivao i kakve stavove zastupa, a grupa članova Saveta zahteva da se Tomislav Žigmanov odrekne stavova DSHV čiji je i dalje predsednik i u čijem programu stoji da će, citiramo, 'i na svaki drugi način pred državnim i drugim tijelima zastupati stajalište kako je bunjevački identitet zapravo samo jedan hrvatski subetnički identitet'".

Bajić napominje da je Suzana Kujundžić Ostojić mogla dati saopštenje "samo u svoje ime i u ime onih koji je podržavaju, ali ne i u ime nacionalnog saveta na čijem čelu se nalazi".

BNS: Polaganjem zakletve, ministar Žigmanov priznao bunjevačku nacionalnu manjinuPolaganjem zakletve, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, priznao je Ustav i zakone Srbije, a samim tim i bunjevačku nacionalnu manjinu, koja je integralni deo pravnog sistema ove države, izjavila je danas predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta (BNS) Suzana Kujundžić Ostojić.Ona je dodala da veruje da ministar Žigmanov "neće imati nikakve mogućnosti naštetiti bunjevačkoj zajednici, što je ranije često činio u medijima", navodi se u saopštenju BNS-a.

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB) Mirko Bajić je ranije, kao član Bunjevačkog nacionalnog saveta, zatražio sazivanje hitne vanredne sednice ovog saveta koji bi "u ime svih Bunjevaca" zauzeo stav o imenovanju Žigmanova na funkciju ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U saopštenju BNS podseća da Nacionalni savet bunjevačke nacionalne postoji i radi 19 godina, kao autohtona i priznata nacionalna manjina, kao i da je u Subotici bunjevački jezik i pismo nedavno uveden u službenu upotrebu.

(Beta, 10.31.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »