SSP: Ministarka Grujičić nameće temu o dopunskom radu kao da sve ostalo funkcioniše

Beta 02.11.2022

Odbor Stranke slobode i pravde (SSP) za zdravstvo je danas ocenio da se nova ministarka zdravlja Srbije, Danica Grujučić, opredelila da na početku u medijima nameće temu dopunskog rada lekara, kao da sve ostalo u zdravstvu funkcioniše bez problema.

Odbor SSP smatra da je ona trebalo da svoje prve dane na poslu ministarke zdravlja posveti "dijagnostifikovanju uzroka užasnog stanja" koje je zatekla po preuzimanju dužnosti od Zlatibora Lončara.

"Resorni odbor za zdravstvo Stranke slobode i pravde zahteva od doktorke Grujičić da svoj elan i energiju umesto na javne nastupe i populistička obećanja, usmeri pre svega na povećanje koeficijenata za zarade u zdravstvu koji treba da obezbede minimalnu platu od 120.000 dinara za lekara na početku karijere", navedeno je u saopštenju.

Od ministarke SSP traži i reorganizaciju rada medicinskih sestara i tehničara koja se zasniva na zakonskom prepoznavanju i vrednovanju onih sa visokim obrazovanjem, osnivanje Humanitarnog fonda za pomoć u školovanju dece zdravstvenih radnika koji su život izgubili od posledica zaražavanja korona virusom, i definisanje novih protokola za postupanje i lečenje, na bazi iskustva pandemije.

Kako je navedeno, ovo bi bile prve mere koje treba da zaustave dalji odliv zdravstvenih radnika u inostranstvo, obezbedi minimum poverenja medicinara u državu koja se prema njima već deceniju odnosi "maćehinski" i stvori uslove za efikasno lečenje pacijenata.

(Beta, 11.02.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »