Osmani: Sporazumi iz Berlina doprinose jačanju regionalne saradnje

Beta 03.11.2022

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozdravila je današnje potpisivanje sporazuma na samitu Berlinskog procesa, ocenivši da će doprineti jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Osmani je navela da će sporazumi o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, doprineti uklanjanju administrativnih barijera između država Zapadnog Balkana i dodatno približiti region evropskim vrednostima i praksama saradnje, saopštio je kabinet kosovske predsednice.

Ona je, kako se navodi, zahvalila kancelaru Nemačke Olafu Šolcu i liderima Evropske unije na njihovoj posvećenosti evropskim integracijama Kosova i Zapadnog Balkana, navodeći da će Kosovo i dalje ostati "potpuno posvećeno Berlinskom procesu i regionalnoj saradnji u duhu ravnopravnosti".

Vlada Kosova, čiji je predsednik Aljbin Kurti na samitu Berlinskog procesa, saopštila je da je "šest zemalja Zapadnog Balkana", posle gotovo dve godine pregovora, potpisalo tri sporazuma u ​​okviru Berlinskog procesa kroz koje se implementira zajedničko regionalno tržište.

"Kroz sporazum o slobodnom kretanju s ličnim kartama, građani šest zemalja Zapadnog Balkana slobodno će se kretati koristeći ličnu kartu jedne od država prema važećem zakonodavstvu", navodi Vlada Kosova.

Vlada u Prištini navodi da sporazum o slobodnom kretanju s ličnim kartama ima "poseban značaj" za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, "čiji su građani do sada za putovanje u jednu i drugu državu bili prinuđeni da obezbeđuju vize".

"Sporazumom o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija, diplome javnih visokoškolskih ustanova šest zemalja Zapadnog Balkana biće priznate po pojednostavljenim i besplatnim procedurama, uklanjajući ključnu barijeru mobilnosti studenata, akademika i radne snage u regionu", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Kosovo posvećeno regionalnoj saradnji i da će promovisati nove sporazume u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta, koji oživljavaju osnovne slobode i uklanjaju prepreke i barijere za razvoj potencijala građana Zapadnog Balkana.

Sporazume o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, čiji je cilj regionalno povezivanje i slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana, danas su potpisali šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Sporazume su potpisali premijeri Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Dritan Abazović i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

(Beta, 11.03.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »