BBC vesti na srpskom

Amerika i rasizam: NBA zvezda Kajri Irving suspendovan zbog optužbi za antisemitizam

Višestruki učesnik NBA Ol Star vikenda dobio je pet utakmica suspenzije zbog deljena linka na Tviteru za antisemitski dokumentarac.

BBC News 04.11.2022
Kyrie Irving
Getty Images

Američka košarkaška zvezda Kajri Irving izvinio se pošto ga je njegov NBA klub Bruklin Nets suspendovao zbog optužbi za antisemitizam.

Uprava kluba mu je izrekla suspenziju od pet utakmica pošto je Irvin branio odluku da na sopstvenom Tviter profilu objavi link ka dokumentarcu koji se našao na meti kritika da je antisemitski.

Međutim, Irving je potom obrisao tvit i na Instagram profilu je napisao da mu je „veoma žao" za „bol i patnju" koju je naneo.

„Učim iz ovog nesrećnog događaja", dodao je košarkaš.

Potez sedmostrukog učesnika Ol Star vikenda ove nedelje su osudili mnogi.

Kritikovali su ga i vlasnik Bruklin Netsa Džo Cai i čelnici NBA lige.

Netsi i Irving su u sredu saopštili da je 30-godišnji košarkaš „preuzeo odgovornost za negativan uticaj" koji je njegova objava imala na jevrejsku zajednicu i obrisao je prvobitni tvit.

Klub i igrač su saopštili i da će sarađivati sa Ligom za borbu protiv klevete (ADL), neprofitnom organizacijom koja se bori protiv svih vrsta antsemitizma i predrasuda.

Netsi i Irving su obećali da će pokloniti po 500.000 dolara organizacijama „koje rade na iskorenjivanju mržnje i netolerancije".

Ali kada su novinari u četvrtak pitali Irvinga da li ima antisemitska uverenja, Irving je odbio da odmah osudi film i poruku sa tvitera.

„Poštujem sve društvene grupe, to je moj stav".

Kada su ga novinari „pritisli" da konkretnije odgovori na pitanje, Irving je jednostavno odgovorio da „ne može da bude antisemita ako zna odakle potiče".

Nekoliko sati kasnije, klub je saopštio da je Irving suspendovan i da je „užasnut" što je igrač „odbio da jasno kaže da nema antisemitska uverenja, niti je priznao da u filmu ima materijala koji širi mržnju".

„Veoma je uznemirujuće što je propustio da se odrekne antisemitizam kada mu se pružila jasna prilika.

„To je u suprotnosti sa vrednostima naše organizacije i štetno je za ekipu", dodaje se u saopštenju.

„Zato smatramo da on trenutno ne bi trebalo da bude povezan sa Bruklin Netsima".

Dodaje se da će biti suspendovan dok se ne završe neke „popravne mere", čiji krajnji rok nije saopšten, i da će propustiti najmanje pet utakmica.

Irving je u četvrtak uveče rekao da je „reagovao emotivno na nepravedno etiketiranje da je antisemita, umesto da se pažnja usredsredi na proces izlečenja 'moje jevrejske braće i sestara' koji su povređeni zbog mrskih primedbi izrečenih u dokumentarcu".

„Nisam imao nameru da iskažem nepoštovanje jevrejske kulturne istorije u vezi sa Holokaustom, niti da širim bilo kakvu mržnju", dodao je on.

https://www.instagram.com/p/Ckhj8iIu0HN/?hl=en

Liga za borbu protiv klevete je saopštila da ne može „čiste savesti da prihvati" Irvingov novčani poklon i rekla da je jasno da „Kajri ne oseća odgovornost za sopstvene postupke".

Irving je našao neke saveznike na društvenim mrežama.

Nekoliko poruka podrške poslao mu je reper Kanje Vest, koji trpi poslovne gubitke zbog antisemitskih komentara.

Vestu je nedavno istekla suspenzija na Tviteru uvedena zbog korišćenja antisemitske retorike.

Ovo nije prvi put da se Irving našao u centru pažnje javnosti zbog kontroverznih pitanja.

Prošle sezone je za Bruklin odigrao samo 29 od 82 utakmice regularne sezone NBA lige jer je odbio da se vakciniše protiv korona virusa.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.04.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »