Vučić sa Čen Bo i Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu

Beta 05.11.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ambasadorima Rusije i Kine Aleksandrom Bocan-Harčenkom i Čen Bo informisao ih o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Vučić je obavestio ambasadora Harčenka o bezbednosnoj situaciji i pritiscima sa kojima se suočavaju Srbi i Srbija i ponovio zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Ambasador Rusije istakao je da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene zvaničnoj Moskvi.

Ambasadorka Kine Čen Bo je istakla da je stav Kine po pitanju Kosova dosledan.

"Veoma cenimo napore Srbije i Vas lično ka traženju mirnog rešenja u dijalogu i pregovorima. Podržavamo legitimne zahteve srpske strane, koji se tiču bezbednosti njenih građana na Kosovu i Metohiji, kao i napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Protivimo se jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti", rekla je ambasadorka Bo dodajući da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Tokom sastanaka, predsednik Vučić je istakao da Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti i ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

(Beta, 11.05.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »