BBC vesti na srpskom

Amerika i izbori: Ko je pobedio, ko je izgubio i šta je poznato do sada

Glasovi „izbora sredine mandata" se još uvek broje širom države.

BBC News 09.11.2022  |  Entoni Zurker - BBC Njuz,

Nekoliko sati pošto su u Americi prva biračka mesta zatvorena, pitanje pobednika trke za Senat, kao i izbornih okršaja za Predstavnički dom u mnogim državama i dalje su otvorena.

Bila je to, kako se i predviđalo, sasvim pristojna noć za Republikance, ali njihove nade o talasu koji će im doneti pobedu u brojnim neizvesnim izbornim trkama, nije se ostvario.

Jedno mesto senatora u Pensilvaniji su već izgubili, a da bi preuzeli kontrolom nad ovim domom, moraće da osvoje dva mesta u tri države: Nevadi, Arizoni i Džordžiji.

Evo šta je poznato do sada.

1. Republikanci na korak od pobede u Predstavničkom domu

Iako demokrate jesu zabeležile pobede u neizvesnim trkama u pojedinim državama, republikanci su na korak do osvajanja većine u Predstavničkom domu.

Pitanje je kolika će to biti većina.

Zahvaljujući dobrim rezultatima 2020. republikancima nedostaje još nekoliko mesta da bi imali većinu.

Na ovim izborima imali su početnu prednost pošto su u konzervativnom državama iscrtali neke nove granice izbornih jedinica.

Bez obzira na to kakvu će većinu imati, republikanci će moći da blokiraju zakonske predloge demokrata, ali i da pojačaju pritisak na Bajdenovu administraciju.

Ukoliko rezultat izbora bude tesan, republikanci će morati da primene neverovatne strateške i taktičke veštine kako bi zadržali većinu glasova.

2. Ron de Santis ponovo izabran za guvernera Floride

Ron de Santis je pre četiri godine osvojio mesto guvernera na Floridi.

Bio je bolji od demokrate Endrjua Giluma za delić procenta.

Posle četvorogodišnje konzervativne vladavine koju su obeležila protivljenja merama za suzbijanje korona virusa, kritikovanje transrodnih ljudi i pominjanje „kritične teorije rasa", De Santis je ponovo pobedio i to sa ubedljivom razlikom.

Posebno je značajno kako je to uradio.

Demokratsko uporište okruga Majami - Dejd izgubio je 2018. i to sa 20 odsto razlike.

Ove godine na putu je da postane prvi republikanski kandidat za guvernera posle dve decenije i Džeba Buša koji je pobedio u oblasti gde većinom žive stanovnici latino porekla.

De Santisova odluka da prekroji granice okruga u ovoj saveznoj državi u korist republikanaca, kao i isplaćivanje nacionalnih dividendi donelo je stranci dva od pet mesta koliko im je i bilo potrebno da osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom.

Ovi potezi su stvorili dobru početnu pozicija sa koje može da započne predsedničku kampanju ukoliko želi.

Na njegovom mitingu održanom u utorak, okupljeni su uzvikivali „još dve godine".

Zato što će morati da napusti guvernersko mesto na polovini četvorogodišnjeg mandata, ukoliko se kandiduje za predsednika.

Ukoliko želi da pobedi u sopstvenoj stranci i bude republikanski kandidat za izbore 2024. moraće da pobedi najistaknutijeg člana stranke u sopstvenoj državi Floridi - bivšeg predsednika države Donalda Trampa.

3. Senka Donalda Trampa nad izborima

Ime Donalda Trampa se nije našlo na glasačkim listićima, ali je njegova senka lebdela nad izborima.

Ranije tokom večeri, bivši predsednik Amerike, održao je kratak govor u njegovoj kući u mestu Mar-a-Lago i objavio pobede kandidata koje je podržao.

Realnost je, ipak, malo složenija.

Najistaknutiji kandidati koje je Tramp podržao, a na pripadaju glavnoj struji Republikanske stranke, nisu bili toliko uspešni.

Memet Oz je u Pensilvaniji izgubio trku za Senat, dok u Džordžiji još nije poznato da li je pobedio Heršel Voker.

U Arizoni, Blejk Masters gubi, a samo je Džej Di Vans u Ohaju ostvario pobedu, iako sa manjom razlikom nego što se očekivalo u toj državi koja u poslednje vreme naginje ka konzervativcima.

Republikanci će posle izbora preispitati Trampove političke instinkte.

A ako sledeće nedelje objavi da će se opet kandidovati za predsednika, to će biti „na mišiće".

4. Razočarenje za demokratske političke zvezde

Stacey Abrams
Getty Images
Stejsi Abrams priznala je poraz

Beto O'Rork u Teksasu i Stejsi Abrams u Džordžiji su 2018. izgubili su predstavnička mesta, ali su osvojili srca demokratskih glasača tesnim porazom.

Zbog njihovih sposobnosti da prikupe milione dolara u kampanji i naprave glasačke baze izbili su u prvi plan, zbog čega ih glasači posmatraju kao nove zvezde stranke.

Pristalice su se nadale da će oni postići dobar rezultat kada su kandidovali ove godine za mesta u matičnim državama, ali su oba kandidata izgubila.

Abrams je pre četiri godine izgubila od republikanca Meta Kempa, tesnim rezultatom.

Ove godine nalazi se dosta iza njega.

O'Rork je izgubio od republikanca Grega Abota - razlika u glasovima bila je veća u odnosu na poraz koji je pretrpeo od senatora Teda Kruza.

Demokrate će morati da potraže nova lica.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.09.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »