Sagovornici Insajdera: Odnos Srbije prema uvođenju sankcija Rusiji uslovljen odnosom Zapada prema navodnom predlogu za članstvo Kosova u UN (VIDEO)

Insajder 09.11.2022  |  Insajder
Sagovornici Insajdera: Odnos Srbije prema uvođenju sankcija Rusiji uslovljen odnosom Zapada prema navodnom predlogu za…

Pred novom Vladom Srbije nalaze se spoljnopolitički izazovi sa više strana. Dok Evropska unija traži uvođenje sankcija protiv Ruske Federacije zbog agresije na Ukrajinu, Rusija bi tom odlukom bila razočarana. Zvanična Moskva od Srbije očekuje intenzivniju privrednu saradnju. Prethodna vlada u sedmomesečnom tehničkom mandatu nije imala formalna ovlašćenja da donosi takve odluke, pa je pred novom vladom delikatan zadatak.

Od početka rata u Ukrajini prošlo je osam meseci. Evropska unija je uvela osam paketa sankcija Rusiji, njenoj privredi i biznismenima bliskim Putinu. Brisel od Beograda očekuje da učini isto, dok je, uz Belorusiju, Srbija jedina evropska država koja nije uvela sankcije Rusiji. U izveštaju Evropske komisije iz oktobra piše da je stopa usaglašavanja politike Srbije sa politikom Unije znatno pala, što se direktno dovodi u vezu sa neuvođenjem sankcija zvaničnoj Moskvi.

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »