Dačić: Treba produbiti odnose Srbije i Slovačke, posebno u oblasti ekonomije

Beta 14.11.2022

Bilateralni odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno su dobri i prijateljski, ali je neophodno njihovo produbljivanje i dalje jačanje u svim oblastima od zajedničkog interesa, naročito u ekonomskoj sferi, ocenjeno je danas u Beogradu na sastanku ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Skupštine Slovačke.

Delegacija je predvođena predsednikom Odbora Marijanom Kerijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, na sastanku je izraženo zadovoljstvo što dve zemlje ostvaruju kontinuiran politički dijalog na svim nivoima i spremnost da se on u predstojećem periodu intenzivira.

U tom smislu je preneto uverenje da će predstojeća poseta Srbiji predsednika Vlade Slovačke Eduarda Hegera pružiti dodatni impuls daljem produbljivanju sveobuhvatnih odnosa i saradnje Srbije i Slovačke, navodi se u saopštenju.

Dačić je istakao da Srbija posebno visoko ceni principijelnu podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i pronalaženju održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Slovačke Marijan Keri preneo je spremnost Slovačke da sa Srbijom nastavi intenzivnu komunikaciju i saradnju na svim poljima.

Posebno se založio za intenziviranje ekonomske saradnje, kao i značajnije prisustvo slovačkih privrednika na srpskom tržištu.

Ponovio je da Slovačka ostaje privržena svom principijelnom stavu da ne prizna nezavisnost Kosova, kao i da će njegova zemlja i ubuduće nastaviti da pruža punu podršku evropskim integracijama Srbije.

Izrazio je zadovoljstvo položajem i tretmanom koji predstavnici slovačke nacionalne manjine uživaju u Srbiji i preneo očekivanje da će takav kvalitet odnosa prema njoj biti očuvan i ubuduće, navodi se u saopštenju.

(Beta, 11.14.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »