Brnabić: Srbiji je stalo da se nastavi dijalog Beograda i Prištine

Beta 22.11.2022

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbiji stalo da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, kako bi se obeshrabrili svi pokušaji destabilizacije u regionu.   

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče u Briselu pokazao koliko je Srbija široka u shvatanju kompromisa i koliko nam je stalo da nastavimo dijalog, kako bi obeshrabrili sve pokušaje destabilizacije na ovim prostorima", kazala je ona novinarima.   

Kako je navela, Srbija je ponovo juče u Briselu pokazala "koliko je duboko posvećena miru i stabilnosti, koliko je duboko posvećena dijalogu i kompromisu i koliko je jedino što Srbi sa Kosova i Metohije žele primena postojećih sporazuma i ništa više ili manje od toga".

"Kada govorimo o vladavini prava, kao jednoj od osnovnih, vrhunskih vrednosti EU, onda je puno poštovanje primene postignutih sporazuma ta vrhunska vrednost", kazala je premijerka i dodala da Srbija upravo traži poštovanje vladavine prava.

Podsetila je da je sinoć, do kasno, državni vrh razgovarao sa predstavnicima Srba sa Kosova.

"Vučić je držao taj sastanak i još jednom apelovao, zamolio na mir, da Srbi sa Kosova i Metohije ne nasedaju ni na kakve provokacije, da pokažemo koliko nam je stalo do stabilnosti", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da stabilnost i mir jedini mogu da obezbedi prostor za prosperitet na Zapadnom Balkanu.

"Teško je održati tu stabilnost, ali do sada smo uspevali", kazala je Brnabić.

Brnabić: U oktobru zabeležen ukupan neto priliv stranih direktnih investicija od 3,11 milijardi evra

U oktobru ove godine zabeležen je ukupan neto priliv stranih direktnih investicija od 3,11 milijardi evra što je 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na predstavljanju "Bele knjige 2022" čiji je autor Savet stranih investitora.

"Prethodna godina bila je rekordna kada je u pitanju privlačenje stranih investicija a oblast digitalizacije prepoznat je kao polje na kojem smo najviše uradili. Pored toga što je 2021. bila uspešna, nastavili smo sa radom i 2022. godine, što je sa sobom vuklo i rast zaposlenosti", rekla je Brnabić.

Istakla je da je ukupan neto prihod stranih investicija u Srbiji ove godine 3,11 milijardi evra što je 0,3 odsto više nego prethodne godine.

Brnabić je rekla da je u Srbiji trenutno nezaposlenost 8,9 odsto, kao i da se uočava kontinuiran rast zaposlenosti od 50,9 odsto.

Podsetila je da je pre dve godine zaposlenost iznosila oko 46-7 odsto.

"U mandatu prethodne Vlade smo imali 66 otvaranja proizvodnih kapaciteta ukupne vrednoati od preko 2,4 milijarde evra što znači otvaranje preko 26 hiljada novih radnih mesta. Sada se otvara više radnih mesta u sektorima sa višom vrednošću koji donose dodatnu vrednost za ekonomiju", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je u 2020. godini od 26.000 novootvorenih radnih mesta, svako šesto mesto bilo u IT sektoru, dok je u 2021. godini svako drugo radno mesto bilo u vezi sa tim sektorom.

Kada je u pitanju bruto društveni proizvod (BDP) Brnabić je rekla da je u 2020. godini on pao 0,9 odsto, a da je u 2021. uočen rast BDP-a od 7,5 odsto.

"Najava je da će 19 zemalja EU ući u recesiju, a mi ćemo imati rast između 2,7 i tri odsto ove godine, ali se nastavlja i rast zaposlenosti i stranih direktnih investicija", rekla je Brnabić.

Istakla je da će Vlada raditi i dalje na širenju elektronske uprave kao i da će digitalizacija ostati u fokusu nove vlade kako "bi se napravilo efikasnije poslovanje", a da Narodna banka Srbije radi na tome da unapredi bankarski sistem i završi oblast digitalnih menica.

Brnabić: Reputacioni rizik više nije prepreka za ulaganje u Srbiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se država izborila da joj reputacioni rizik, "iako je predstavljao problem, ne predstavlja pravu prepreku u daljem privlačenju stranih investicija u Srbiju".Brnabić je, na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora u Srbiji, kazala da se Srbija ozbiljno bavila problemom reputacionog rizika, "jer je on realan i stvaran".

Prema njenim rečima, nakon izbijanja rata u Ukrajini, nadležni su imali mnogo pitanja i zahteva stranih investitora da se pojasni pozicija Srbije, kako od onih koji su već poslovali u Srbiji, tako i od onih koji su razmatrali ulaganje.

"Mi smo spremili jedan dokument koji na jasan način objašnjava poziciju Srbije i taj dokument slali svima koji su bili zainteresovani. Taj dokument je imao dovolno argumenata da do sada ne da nismo imali odustajanje od strane investitiora, već imamo više investicija u 2022. nego što smo imali rekordne 2021. godine", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je sad pozicija Srbije mnogo jasnija i poznatija.

"Bolje je razumeju i taj reputacioni rizik prilično je manji nego što je bio u prvoj polovini godine", rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, reputacioni rizik se pomalo i preokrenuo, "jer je mnogo investitora počelo da ceni stabilnost u Srbiji, jer nema vanrednog povećanja cena energenata i inputa, a mogu da računaju na stabilnost, na koju ne mogu da računaju u mnogim zemljama EU".

Kako je naglasila, uprkos ratu u Ukrajini i svetskoj ekonomskoj krizi, do sada nije bilo stranih investitora koji su najavili ili razmatrali odlazak iz Srbije.

Brnabić je istakla da ima postojećih ulagača koji su najavili proširenje poslovanja, ali ima i novih investitora.

Najavila je da će sledeće nedelje ona ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić ići u Paraćin, jer je jedan investitor kupio Srpsku fabriku stakla koja je bankrotirala, naglasivši da je to važno za čitavu zemlju, jer je Srbija svu staklenu ambalažu uvozila, a bilo je i nestašica.

(Beta, 11.22.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »