Novaković: Orlić uveo vanredno stanje u Skupštini Srbije, suspendovao prava poslanika

Beta 05.12.2022

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić uveo vanredno stanje u parlament, "izvršio udar na Skupštinu" i suspendovao prava poslanika, jer je načinom na koji je zakazao sednicu onemogućio poslanike opozicije da podnesu predloge za dopunu dnevnog reda.

"Zbog toga imamo krnju Skupštinu koja ne radi u punom političkom i pravnom kapacitetu", dodao je Novaković na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

"Naš posao je zakonodavna aktivnost i da uvrstimo tačke dnevnog reda koje su aktuelne, životne i koje građani od nas očekuju da predložimo kako bismo mogli da predstavljamo njihove interese", rekao je Novaković.

Novaković je naveo da je "mimo svih normi i mimo svake političke kulture" održavanje objedinjene rasprave o 35 tačaka dnevnog reda, od kojih je prva tačka državni budžet, a druga izbor sudija.

"Skupština se pretvara u cirkus i to želi Orlić, a mi kao opozicija želimo red i da Skupština radi primereno najboljoj pravnoj i političkoj tradiciji Srbije i da bude ogledno dobro kada je reč o pravnoj i političkoj kulturi. U tome smo, nažalost, onemogućeni", rekao je Novaković.

"Orlić pokušava da nas ućutka ali to neće uspeti, mi ćemo se boriti", zaključio je Novaković i dodao: "U granicama naših mogućnosti činićemo sve da Skupština bude dom naroda u kojem se čuje glas naroda".

Na početku današnje sednice Skupštine o predlogu državnog budžeta za 2023. godinu, rad je ometao poslanik grupe Zajedno Aleksandar Jovanović - Ćuta, a vladajuća većina je odvila predloge zakona i dopune dnevnog reda koje je predložila opozicija.

(Beta, 12.05.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »