Euleks: Nastavićemo da pratimo situaciju na severu Kosova

Beta 07.12.2022

Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark izrazio je zabrinutost zbog incidenata na severu Kosova u utorak i izjavio da ta misija, zajedno sa policijom Kosova i Kforom, prati situaciju.

"Zabrinuti smo zbog jučerašnjih incidenata na severu Kosova. Svaki protest mora biti miran i svi moraju ostati mirni i uzdržani. Euleks će nastaviti da prati situaciju u bliskoj koordinaciji sa kosovskom policijom, NATO i Kforom", napisao je on.

Kosovska policija je u utorak saopštila da su "maskirani pojedinci, grupe i osumnjičeni oštetili kancelarije opštinskih izbornih komisija na severu Kosova", koristeći "opasna sredstva, uključujući ručne bombe jugoslovenske proizvodnje".

Incidenti su se dogodili dok je policija pratila zvaničnike Centranlne izborne komisije na otvaranje opštinskih izbornih komisija.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečla rekao je da su "organizovane grupe, sa nekim maskiranim pojedincima" napale izborne zvaničnike i policajce "granatama i ispaljenim mecima u vazduh".

On je rekao da su postupci koji imaju za cilj ometanje izbornog procesa neprihvatljivi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će na severu biti pojačano prisustvo policije.

Prema njegovim rečima, tamošnje napade sprovode "zločinačke bande", koje "plaća i režira Srbija".

Opštine na severu Kosova su od početka novembra bez gradonačelnika, koji su podneli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da na severu preregistruje automobile sa srpskim tablicama.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je za 18. decembar zakazala izbore za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova.

(Beta, 12.07.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »