Bogdanović: Srbi na severu KiM prolaze kroz pakao, Vučić skuplja političke poene

Beta 12.12.2022

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da su građani na severu Kosova i Metohije izuzetno zabrinuti zbog rastućih tenzija i da prolaze kroz pakao za koji su krivi i Beograd i Priština.

Boganović je za današnji list Nova ocenio da je ova situacija "deo igre koji se dešava u senci oko dogovora o pravno-obavezujućem sporazumu", ali i da je ovo potvrda da Prištini nije stalo da ima mir, a da Beograd svojom retorikom i nečinjenjem pomaže da se dešavaju ovakve stvari.

"Ovo ništa ne sluti na dobro, Srbi sa severa prolaze kroz pakao, a za to vreme predsednik Srbije skuplja jeftine političke poene tako što se iz nedelje u nedelju obraća javnosti, a ne šalje pozitivnu političku poruku", rekao je Bogdanović.

Dodao je da i predsednika Srbije i vladu karakteriše lažni patriotizam, a da na sve to imate neodgovornu i bahatu vlast u Prištini.

Najavu da će Beograd tražiti da se Vojska Srbije vrati na Kosovo vidi kao još jedan dokaz koliko se neozbiljno doživljava pregovarački proces, te da je, ko je slušao predsednika - čuo da neće ništa ni uraditi, osim slanja tog zahteva.

"Prema Rezoluciji 1244 (Saveta bezbednosti UN) potpuno je jasno šta bi ti vojnici trebalo da rade. To je pre svega čišćenje minskih polja, čuvanje kulturne baštine, prisustvo na graničnim prelazima. Iako predsednik kaže da niko pre njega nije smeo to da traži, sećam se da je krajem jnuara 2003. godine vlada Zorana Đinđića tražila od NATO da se vojska i policija vrati", rekao je bivši ministar za KiM i dodao da je i Boris Tadić o tome razgovarao, ali da se "ne šalje zahtev za koji znate unapred da će biti odbijen".

On je istakao da je nemoguće da se sada desi to što tražimo, da se ljudi plaše rata, a da Beograd i Priština takvu atmosferu podgrevaju jer se priprema sporazum.

(Beta, 12.12.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »